Има идентифициран заподозрян за взрива в Суруч

Управляващите никога не са толерирали терористични групи, заяви премиерът Ахмет Давутоглу

21.07.2015 | 16:14 Редактор: Мариета Иванова
Има идентифициран заподозрян за взрива в Суруч

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу съобщи, че има идентифициран заподозрян за бомбения атентат в Суруч, отнел живота на 32 млади активисти в Турция, предава BBC. Давутоглу, който ще посети мястото на инцидента близо до сирийската граница допълни, че се проверяват местните и международни връзки на заподозрения.

По думите му има голяма вероятност атентатът да е дело на Ислямска държава. Правителството е обещало да повиши сигурността на сирийската граница, предава още BBC.

“Ще бъде направено това, което е необходимо, срещу този, който е отговорен,” коментира Давутоглу. – „Това е атака, насочена срещу Труция”.

Той отхвърли твърденията, че управляващата Партия на справедливостта и развитието не е направила достатъчно срещу бойците на Ислямска държава, подчертавайки, че правителството „никога не е толерирало никоя терористична група”.

На среща на кабинета в сряда- 22 юли, ще бъдат обсъдени допълнително мерки за сигурност покрай границата със Сирия.
Ислямска държава не е потвърдила, че стои зад атентата.

Първоначалната информация беше, че зад взрива стои 18-годишно момиче, но местни медии съобщават, че извършителят е мъж.

Турският град Суруч се намира в близост до пограничния сирийски град Кобане. Най-малко 300 души от Младежката социалистическа асоциация са отседнали в културния център Амара, станал обект на атентата. Целта на престоя им е да помогнат при възстановяването на Кобане през лятото.

Културният център, който е стопанисван от общината на Суруч под контрола на Народната демократична партия често приютява журналисти и доброволци, които работят с бежанци от Кабане.