Любомир Кючуков: В европейските общества има дефицит на сигурност, дори житейска

Център-лявото и център-дясното станаха трудно различими, коментира бившият зам.-външен министър

19.05.2024 | 15:34 Редактор: Йоана Великова

Седмицата беше белязана от покушението срещу словашкия премиер Робърт Фицо. 

"Времето на противопоставяне не е спирало и то се превръща в постоянен елемент от политическия живот както в Словакия, така, за съжаление, и в цяла Европа. Обществата са дълбоко разделени, не просто разделени, а конфронтирани, в резултат на което имаме елемент на неприемане и на стигматизация на чуждото мнение, което в крайна сметка доведе до този опит за покушение, за политическо убийство", каза бившият зам.-външен министър и директор на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че логиката в политическите тенденции, случващи се в Словакия, е в това, че в обществата има ерозия на много сериозни политически фактори, които водят до това дълбоко разделение, защото непрекъснато се говори за това, че на европейските избори се очаква дясна вълна, но стигаме само до констатации, а не си задаваме въпроса "Защо това се случва, какви са причините?".

"Когато говорим за ерозия на тези фактори, на първо място, аз има предвид това, че в европейските общества има много сериозен дефицит на сигурност. Не само на национална, а дори на  персонална сигурност, става дума дори за чисто житейската сигурност на хората и как те виждат бъдещето си. Вторият елемент е задълбочаване на неравенствата, не само между държавите, но и вътре в обществата, което стана предмет на обсъждане дори на структури като Международния валутен фонд и  Световната банка, защото това също дестабилизира обществото. И третият фактор е ерозия на доверието в управляващите, която тласка хората към търсене на алтернативи в крайни мнения. Според мен това ще бъде една от основните характеристики на предстоящите избори за Европейски парламент, защото център-лявото и център-дясното станаха трудно различими. В момента дори противоборството на тези избори няма да бъде идеологическо, няма да бъде между леви и десни идеи, а по-скоро се очертава противоборство на геополитическото и националното, граничещо с националистическото в много случаи. Това обяснява защо бягството от центъра е на дясно, а не на ляво. Ние виждаме, че навсякъде, практически, е в посока крайната десница", уточни Кючуков. 

Евроинституциите единодушно осъдиха нападението, властите в отделните страни, включително и нашите държавни представители. На въпроса на Милена Милотинова дали покушението ще има отражение върху евроизборите, специално в Словакия, бившият зам.-външен министър отговори, че позитивното в ситуацията е, че президентът Зузана Чапутова, чийто мандат изтича, и новоизбраният президент Петер Пелегрини направиха съвместно заявление, въпреки че принадлежат на двете противоборстващи политически течения в страната.

"Аз нямам спомен премиер на страна членка на Европейския съюз да е бил атакуван по такъв начин. Преди време имаше покушение на шведския премиер, но то беше отдавна, имаше също и покушение във Великобритания преди Brexit, но то беше срещу депутат от лейбъристката партия, която беше убита отново по политически причини", даде пример Любомир Кючуков с аналогични случаи. 

Според него очевидното в ситуацията е, че този тип политически подходи, при които диалогът липсва и не се търси решаване на проблемите не работи и разделя обществата и ги дестабилизира. Въпросът е да се търсят решения, а не да се атакува противника, защото вече не се говори за политически опоненти, а за политически врагове.

"За разлика от предишните евроизбори през 2019 г., когато също се очакваше дясно-популистка вълна, която се случи в много малък мащаб, получихме зелена вълна. Очаквам този път именно на база това противопоставяне на геополитици срещу националното, националистическите сили да получат много сериозен прираст на гласовете и ако те не бяха разделени, щяха да бъдат втора политическа формация в Европейския парламент", каза още бившият зам.-външен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.