Двама турски войници загинаха, 4 са ранени при взрив в Диарбекир

Турция обвини ПКК за нападението

26.07.2015 | 12:33
Двама турски войници загинаха, 4 са ранени при взрив в Диарбекир

Двама турски войници са били убити, а четири ранени при експлозия на кола-бомба и самоделно устройство край ЮИ град Диарбекир през нощта на събота срещу неделя, съобщи Ройтерс, цитирайки турски военни източници.

Агенцията съобщава, че турската страна е обвинила кюрдите за нападението, както и че операцията продължава.

Експлозията е поредната атака от обявената извън закона Кюрдска работническа партия, ПКК, в отговор на атаките, разпоредени от Анкара по кюрдските групировки, които са стартирани заедно с въздушните удари по Ислямска държава.

В събота, 25 юли 2015 турски самолети и сухопътни части атакуваха части на ИД в Сирия и лагери на ПКК в кампания, която Анкара обяви за целяща да създаде „свободна зона“ в Северна Сирия.

 

Ударите по ПКК засилиха тревогата за бъдещето на крехкия кюрдски мирен процес, започнал в края на 2012 и наскоро замразен, съобщава Ройтерс.

САЩ осъдиха последните атаки от страна на ПКК В Турция, заяви висш американски дипломат заяви в Туитър, добавяйки, че „няма връзка“ между турските въздушни удари по ПКК и споразумението за засилване на операцията срещу ИД.

„Няма връзка между тези въздушни удари срещу ПКК и последното споразумение за сътрудничество между САЩ и Турция  срещу Ислямска държава“, каза Брет Масгърк, заместник-специален пратеник на президента в коалицията срещу ИД.

Турция стартира две антитерористични трансгранични офанзиви срещу Ислямска държава и ПКК след вълната от насилие в страната. Позициите на ИД и ПКК бяха поразени с авиация и сухопътна операция.

На 25 юли ПКК съобщи, че повече няма условия за спазване на примирието, пише Хюриет.