Климатични аномалии през май - измериха близо 50°C в Индия

Екстремно високи температури се регистрират също в Тайланд и Филипините

19.05.2024 | 11:40 Редактор: Елеонора Танева
Климатични аномалии през май - измериха близо 50°C в Индия

Северозападна Индия е обхваната от гореща вълна, а столицата Делхи е поставена под тревога за опасно топло време, предаде Асошиейтед прес. Температурата в Делхи в петък достигна 47,1 градуса по Целзий, а близките щати Пенджаб, Хариана и Раджастан също регистрират повишаване на градусите, което се очаква да се запази и през следващите няколко дни.

Индийската метеорологична служба предупреди хората да не излизат навън на следобедното слънце, да пият много вода и да носят подходящи дрехи. Уязвимите хора, особено възрастните, са посъветвани да не излизат навън. 

Екстремно горещото време в Северна Индия съвпада с продължаващите 6 седмици парламентарни избори и експертите се опасяват, че горещата вълна увеличава риска за хората, които чакат на дълги опашки, за да гласуват, както и за кандидатите, които водят кампаниите си на открито. Министър припадна заради жегата миналия месец, докато говореше на митинг в щата Махаращра, припомня АП.

През април в Бангладеш бяха регистрирани най-малко 28 жертви на жегата, както и пет в Индия. Екстремно високи температури се регистрират също в Тайланд и Филипините, показва проучване на международната организация "Уърлд уедър атрибюшън", информира БТА.

Горещините бързо се превръщат в здравен проблем в Индия, където миналата година екстремно топлото време отне живота на повече от 150 души. По данни на правителството близо 11 000 души са починали в резултат на горещите вълни през това столетие, но експерти казват, че вероятно цифрата е много по-висока.

Снимка: БГНЕС