Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Говорим за развитие на морски, въздушен, жп транспорт Иран-България: Ноурози

Посланикът на Иран Абдула Ноурози в Денят на 22 юли 2015

23.07.2015 | 07:45
Говорим за развитие на морски, въздушен, жп транспорт Иран-България: Ноурози

Посланикът на Иран Абдула Ноурози каза, че вече има контакти от българската страна - държавата и бизнеса с иранските власти, след подписване на споразумението за ядрената програма на Техеран. Посланик Ноурози бе гост в студиото на Денят он ер с Веселин Дремджиев на 22 юли 2015


Има още опасения дали ще спазвате това споразумение?

Въобще не трябва да съществуват опасения. Ние сме доброжелателни към всички страни в региона. Смятаме ги за доброжелателни, имаме и обща история, така че не съществува никаква заплаха за тях.

 

Включително и за Израел ли?

Ние нямаме враждебност към никого, ако те нямат враждебност към нас.

 

Още по темата

Преди два дни в Техеран беше вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел. Предстои посещението на френския външен министър Лоран Фабиус с фирми, които преоткриват този огромен и гладен ирански пазар. Но пред ида говорим за бизнеса, включително за българските газови доставки, как ще се промени обществото в Иран от отварянето към света?

Иранското общество започна промяната си преди две години, когато избраха г-н Рохани за президент. Разговорите по споразумението бяха в резултат на избора на хората преди две години. Вече се вижда промяната в хората и тя ще продължи.

 

Към демократизиране на обществото?

Още повече отпреди.

 

Още по темата

Не е тайна, че иранското общество, както всяко друго, има и консервативни сили. Дали президента и Хаменей, дали ислямските революционери, гвардията, има такива сили.

Присъствието на подобни сили никога не е пречка за развитието на демокрацията. От самото начало ръководството следеше всичко и даваше напътствия.

 

Мнозина се притесняват, че като потече голямата манна небесна от петрола и от деблокирането на авоарите на Иран една част ще отидат в тези движения в Близкия Изток като Хизбула, които не допринасят за мира в региона. Какво отговаря Техеран на тези опасения?

Бъдете сигурни, че нашето богатство никога няма да потече към онзи, който ще попречи на мира.

 

Богатството – не, но формалната или не подкрепа?

Във връзка с подкрепата, добре чухте нашия лидер в молитвата за Еид Фетр каза, че ние ще подкрепяме всички потиснати народи в региона.

Говорихме за демокрацията. Ако погледнете в региона, може би няма друга страна, където в последните 35г. редовно има избори.

 

Още по темата

Западът сякаш има и такава гледна точка, че е уморен от основните играчи в Близкия Изток и приема Иран като стабилна, богата, предвидима държава, може би като противовес на Саудитска Арабия. Това доколко може да е вярно. Какъв е интересът?  Достатъчно ли е бил Иран под карантина, за да се промени?

Процесът на преговорите за споразумението показа, че Запада, че трябва да има реален поглед към силите в региона.

Този път, който те изминаха за 35г. ги върна в началната точка. Ние сме най-голямата, най-богатата и най-силната държава в региона.

 

С огромен пазар.

Ние сме с огромен пазар и през тези 35г. не сме нападнали никого. Винаги сме били обект на нападения. Ако успеете да дадете поне един пример, в който сме влезли дори с една педя в чужда държава, тогава те са прави.

Точно сега сте свидетел, че някои държави в региона бомбардират друга държава в региона.

 

Говорите за Саудитска Арабия и Йемен. Последен въпрос – защо вашият религиозен лидер Хаменей каза: „Дотук с преговорите със Запада и САЩ“? Защо да не се развиват отношенията?

Той не е казал, че не трябва да водят преговори. Той каза, че дотук имахме ядрения въпрос. Първо трябва да се реши този въпрос..

 

Още по темата

Последният път, г-н посланик, казахте, че този изгладнял ирански пазар е огромен и има голям интерес и че който иска да влезе там трябва да направи контакти до сключването на споразумението. Сякаш не са ви чули в София. Какви са вече контактите, има ли предвидени посещения?

Донякъде чуха нашия глас. Създадоха се добри отношения с бизнеса и вече се очаква от страна на правителството да има посещения в Иран.

Но както казах преди, ако тези посещения се бяха осъществили преди споразумението, щеше да е по-добре.

 

В кои сектори българският бизнес е осъществил контакти?

Говорим с всички – петрол, газ, земеделие, промишленост, дори търговците, които изнасят стоки. Ние сме огромен пазар, но вашият потенциал е ограничен. Колкото те успеят да се свържат с нашите възможности, толкова ще печелят.

 

Международният автотранспорт, някогашния Сомат превозваше много стоки за Иран. Сега какво може да се очаква? Вече има интереси и от Турция?

Не само това, което преди се изнасяше, сега има и нови сектори, от които може да се изнася. Мислим по създаването на един огромен транспортен сектор.

 

С България?

Да. Досега транспортът беше с ТИР-ове, сега говорим за развитие на морския, въздушния и ЖП транспорт.

 

Най-важното – какво става с иранския газ, който обещахте преди година?

Имало е добър напредък, но дори започването му ще отнеме 3-5г.

Което за тези отношения от 120г. с вас не са нищо. В момента се създават добри отношения и връзки от някои ваши политически лица с някои наши газови компании.

 

Имена? Дипломатът не може да отговори. Преносната мрежа, терминалите между Иран и Турция може ли да поемат обем, който да представлява интерес дори не само за България, но за ЕС?

Да, има възможност, но сме предвидили и други възможности за увеличаване на този потенциал, което не е нужно да стане през Турция.

При условие, че точно по телевизията не ме питате кои са тези пътища.

 

Втечнен газ, нали? Благодаря много.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма