Йотова в Мюнстер: Все повече българчета се раждат в чужбина, но пазят българските традиции

Вицепрезидентът откри четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен"

19.05.2024 | 12:32 Редактор: Елеонора Танева
Йотова в Мюнстер: Все повече българчета се раждат в чужбина, но пазят българските традиции

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в германския град Мюнстер четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът, който се провежда под патронажа на вицепрезидента, събра участници от цяла Германия, съседни държави и България. Организатор на събитието, което популяризира българската култура и традиции, е Българско културно сдружение "Малката България".

"Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Няма по-свиден от нейния образ, който носим дълбоко в сърцата си. Този образ ни прави силни и горди българи. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп. Ние в България сме по-силни с всички вас", заяви Йотова.

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

"Макар че все повече българчета се раждат в чужбина, благодарение на искрени родолюбци като вас се съхраняват и разпространяват българският дух и българските традиции. Така ще пребъде България“, подчерта в приветствието си вицепрезидентът.

"В навечерието сме на най-българския, най-светлия и най-обединяващия празник 24 май. Преди 11 века в България се създаде азбука, на която днес пишат над 300 млн. души по света. България разпространи към целия славянски свят духовност и книжовност. Българите са единствените в Европа, родени от перото, словото и писмеността. Няма друг народ със свой химн за буквите, с празник на своята книжовност и култура“, посочи Илияна Йотова.

Тя изтъкна, че тази велика история ни прави наследници на огромната духовна територия България. Вицепрезидентът благодари за активната дейност на българските дружества зад граница и на българските неделни училища.

По-рано Илияна Йотова се срещна с представители на местната власт в Мюнстер, пред които изрази признателност за подкрепата за българската общност да пази своята идентичност.

Снимки: Пресцентър на Президентството