Томислав Дончев: Срещу реформите протестират тези, които ще загубят блага

Въпрос на политическа зрялост е хората да преценят кой е прав, коментира вицепремиерът

14.07.2015 | 22:41 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: Срещу реформите протестират тези, които ще загубят блага

Срещу реформите протестират тези, които ще загубят блага, които до този момент заслужено или незаслужено са имали, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Заместник-министър председателят допълни още, че такава съпротива има и срещу съдебната, и срещу здравната, и срещу енергийната реформи. Добрата новина по думите му е, че няма „организиран политически фронт срещу реформите”.  – „Въпрос на политическа зрялост е хората да преценят кой е прав”, коментира още вицепремиерът.

Той също така посочи, че реформа „звучи хубаво като дума,” но се осъществява бавно.

„За всяка реформа трябва да бъдат търсени повече аргументи,  да бъде  отделяно повече време в  убеждаване , и се надявам като резултат от това качеството да е по-добро. Самият формат в парламента не предполага бързане при вземането на решения. Всеки трябва да бъде убеждаван”, коментира още Дончев.

Относно промените в енергетиката, вицепремиерът посочи, че  ако бъдат приети предложенията, както са заложени, би следвало да се върви към увеличаване на цената на електрическата енергията и към коригиране на   някои  несправедливости в сектора. Той също така изключи да има „гонения срещу сектори” в енергетиката, като ВЕИ производителите, например.

Относно Спасителния енергиен фонд вицепремиерът посочи, че „това не е решение, което  претендира за някаква уникалност”. – „Подобен фонд работи в много държави членки в ЕС именно за баланс на енергийната система. Защото в България не единствената  държава, в която има дисбаланс, причинен до голяма степен от преференциалните цени на изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Фондът ще се пълни от нарочно, специално вземане от всички компании, които произвеждат електрическа енергия. В някои страни са включени и компаниите, които транзитират и търгуват ел. енергия. Освен това се допълва и от добавката задължения към обществото”, коментира още вицепремиерът .