След споразумението за иранската ядрена програма петролът поевтиня с 2%

Към 10:15 часа контрактите върху лекия суров петрол WTI губят 2,27 % от стойността си до 51,02 долара за барел.

14.07.2015 | 10:47 Редактор: Ирина Георгиева
След споразумението за иранската ядрена програма петролът поевтиня с 2%

Петролните фючърси поевтиняват след новините, че Иран и т. нар. "шесторка" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) са постигнали споразумение по ядрената програма на страната, съобщи Investor.bg.

Към 10:15 часа контрактите върху лекия суров петрол WTI губят 2,27 % от стойността си до 51,02 долара за барел.

Фючърсите върху петрола сорт Брент са надолу с 1,81% до 57,10 долара за барел.

Reuters съобщи, че е постигнато споразумение, като се позовава на ирански дипломат, пожелал анонимност. Но подробности ще има тепърва. Очаква се лидерите на „шесторката“ и представителите на Иран да дадат пресконференция в Центъра на ООН във Виена около 10:30 часа българско време.

Пазарите следят зорко сделката, тъй като тя ще доведе до облекчаване на санкциите срещу Техеран и ще увеличи иранския износ на петрол. Това се случва и в момент, в който азиатските икономики показват признаци на забавяне на растежа, отбелязва CNBC.

"Ще продължим да очакваме спад в цените на петрола, ако иранския суров петрол потече на пазара." - коментира анализаторът във Phillip Futures Даниел Анг.

Перспективите пред някои азиатски икономики, които се считат за двигател на търсенето на петрол, също не са обнадеждаващи.

Очаква се през второто тримесечие на 2015 г. икономическият растеж на Китай да бъде най-бавният от финансовата криза насам. Данните ще бъдат публикувани в сряда.

От своя страна икономиката на Сингапур, считана за основен център за търговията с петрол и в която се намира едно от най-големите пристанища в региона, се сви неочаквано през периода април-юни.