Брюксел напомни, че България не спазва директивата за банковите фалити

Ако до два месеца новите правила не бъдат приложени, ще последва наказателна процедура

28.05.2015 | 15:52 Редактор: Мариета Иванова
Брюксел напомни, че България не спазва директивата за банковите фалити

Европейската комисия даде двумесечен срок на България и още няколко страни - Чехия, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция, да приложат изцяло новата директива за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ), пише Investor.bg.

Крайният срок за приложението на директивата  (2014/59/EU) е изтекъл още на 31 декември 2014 година. Тя е част от новата европейска нормативна база за укрепване на банковия сектор, а главната  цел е при бъдещи фалити тежестта за покриването на загубите да не пада върху данъкоплатците.

Новите правила предоставят на националните органи необходимите инструменти и правомощия за ограничаване и преодоляване на сътресенията или фалитите на банки или на големи инвестиционни посредници във всички държави-членки на ЕС.

Целта им е да се гарантира, че банките, намиращи се на прага на несъстоятелността, ще могат да бъдат преструктурирани, без да се налага данъкоплатците да плащат за спасяването на изпаднали в затруднение банки с оглед запазване на финансовата стабилност. Вместо това тези правила предвиждат разходите да бъдат пропорционално покрити от акционерите и кредиторите на банките чрез механизма за „споделяне на загубите“.

Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява втори етап от процедурата на ЕС за нарушение. Ако в срок от два месеца тези страни не изпълняват своите ангажименти, Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС.

В съобщението се припомня, че от 2008 г. насам ЕК предприема мерки за стабилността на финансовите и банкови услуги. През пролетта на 2014 г. е приета Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ), осигуряваща на органите всеобхватни и ефективни мерки спрямо изпаднали в затруднение банки на национално равнище, както и механизми на сътрудничество за справяне с трансгранични банкови фалити.

В процес на създаване са също така национални фондове за преструктуриране. От 2016 г. тези фондове в държавите членки от еврозоната ще бъдат заменени от Единния фонд за преструктуриране.

Директивата се допълва от технически правила, разработени от Европейския банков орган в редица области, включително конкретни изисквания за информиране във връзка с плановете за възстановяване и преструктуриране и осигуряване на точни оценки на активите и загубите към момента на преструктуриране.

Преди седмици българското Министерство на финансите публикува за обществено обсъждане Законопроект за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Проектът предвижда възможност за ранна намеса от страна на регулаторните органи, които следят състоянието им. Именно с този проект се въвежда европейското законодателство в тази област.

В проекта се предвижда назначаването на временен управител, когато наблюдаващата институция прецени, че това ще подобри финансовото състояние на банката или посредника или ще помогне за преодоляването на допуснати нарушения.

Икономисти обаче се опасяват, че така предложеният проект може да стимулира рисковото поведение на банките.