Още една гръцка тайна: активите-фантоми - проф. Стив Ханке

06.05.2015 | 16:30
Още една гръцка тайна: активите-фантоми - проф. Стив Ханке


От Стив Ханке

Публикувано тук на 5 май 2015

Когато банките са в беда важно е да оценим как банковият капиталов резерв може да поеме потенциални загуби от токсични активи.
За тази цел направих анализ с помощта на Тексаския коефициент за четирите най-големи гръцки банки, контролиращи 88% от общите активи на банковата система.
Използваме малко позната, но много полезна формула за определяне на здравето на Голямата четворка. Нарича се Тексаски коефициент. Използван е бил по време на кредитната криза в САЩ с център Тексас.

Тексаският коефициент е счетоводната стойност на всички лоши кредити, разделена на основния капитал плюс резервите за необслужвани кредити. Само материалните активи са включени в деноминатора, нематериалните – като репутация – са изключени.

Въпреки че цифрите така или иначе са тревожни, действителната ситуация се оказа много по-лоша, отколкото дори аз предполагах първоначално. По-задълбочен анализ на данните, изнесени от най-големите банки в Гърция, включват отложените данъчни задължения като част от собствения капитал във финансовите им отчети.
Отложените данъчни задължения се създават, когато банките имат право на декларират загубите си на по-късен етап, намалявайки данъчните си задължения. Това е проблематично, защото тези отложени данъчни задължения са просто „активи-фантоми“ в смисъл, че тези кредити не могат да се използват /разбирайте: негодни/, ако гръцките банки продължават да оперират при загуба преди облагане с данъци.
Също както и съседите си – Португалия, Испания и Италия – Гърция осигурява значителна подкрепа за банките си, предоставяйки кредит за приспадане на загуби по данъчни плащания върху бъдещи печалби. За четирите най-големи банки този тип помощ е 38-61% от общия капитал /вж графиката/.


Пренастройването на Тексаския коефициент, така че да отчита и активите-фантоми, води до доста по-високи стойности.
Те показват значително по-висок риск от банкови фалити, освен ако не се прибегне до капиталова инжекция /вж приложената графика/


Публикува се със знанието на автора.

Превод Силвия Грозева. Редактор Иван Нончев.

Проф. Стив Ханке ще бъде специален гост на конференцията Финансово образование за устойчива икономика на 11 май 2015 в София, организирана от Bulgaria ON AIR, Investor.bg и Bloomberg TV.

Четете още независими мнения и коментари в Блог.