Н.Пр. Абдула Ноурузи: България може да е транзитна държава на ирански газ за Европа

Ако има воля, може да се сключи споразумение между България, Иран и Турция, коментира посланикът на Иран у нас

04.05.2015 | 21:07 Редактор: Мариета Иванова
Н.Пр. Абдула Ноурузи: България може да е транзитна държава на ирански газ за Европа

Иран има потенциал да доставя газ за Европа и България може да бъде транзитна държава, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев иранският посланик у нас Н.Пр. Абдула Ноурузи. Той посочи, че и в момента Иран доставя газ за Турция, като количеството на доставките от около 12 млрд. кубически метра може да бъде увеличено до 70 млрд. кубически метра. Посланик  Ноурузи посочи още, че Иран се нарежда на второ място след Русия по количество на добив на природен газ, като последните проучвания дори биха могли да разместят подреждането на двете страни. Той също така посочи, че вече е обсъдил темата за доставки на ирански газ към страната ни с премиера Бойко Борисов и няколко министри. Идеята за това е била обсъждана и на по-ранен етап във връзка с проекта „Набуко”, стана ясно от думите му. Наложените санкции на Иран заради ядрената програма на страната са провалили тези преговори, коментира още посланик Ноурузи.

Той посочи още, че в преговорите за доставка на газ едва ли са по-трудни от ядрените преговори на страната, като изтъкна, че всеки има свои интереси, които отстоява.

Попитан да коментира опасенията от засилване на ролята на Иран в региона след отпадане на ядреното ембарго посланик Ноурузи коментира, че подобни притеснения се базират на „някаква лоша представа”, а именно, че „ ние можем да се превърнем в един враг за тях”. „Преди да започнем някакви преговори за ядрената програма- съществуваха притеснения относно иранската ядрена програма. Сега, когато започнаха преговорите за споразумение,  отново има притеснение. Така, че е неясно откъде идва всичко,” коментира посланик Ноурузи.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев дали Иран може да бъде военна заплаха за Израел посланик Ноурузи коментира, че Иран не е заплаха за никоя държава.  

Относно очаквания интерес  към Иран от различни западни компании след отпадането на ембаргото посланик Ноурузи коментира, че страната му предпочита да поддържа контакти със страни, с които има утвърдени през годините отношения, и че бизнесът и търговците са тези, които трябва да установят контакт помежду си.