ООН: Иран въоръжава хутите в Йемен от 2009

Докладът е бил предаден на Комитета за санкциите срещу Иран преди седмица

01.05.2015 | 09:13 Редактор: Мариета Иванова
ООН: Иран въоръжава хутите в Йемен от 2009

Експерти от ООН установили, че Иран доставя оръжия на шиитските бунтовници хути в Йемен

най-малко от 2009, съобщава AFP, цитирани от БТА.

Предварителният доклад е бил предаден на Комитета за санкциите срещу Иран преди седмица, в момент когато ООН се опитва да възобнови посредническите си усилия в Йемен.

Хутите воюват срещу арабска коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, която подкрепя йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади. Иран подкрепя хутите, но винаги е отричал да им доставя оръжия.

Докладът последва разследване на експерти върху задържането през 2013 г. от йеменските власти на иранския кораб "Джихан", превозващ оръжия.

Получените сведения показват, че случаят с "Джихан" е бил предшестван от други доставки по море за Йемен, които може да се проследят най-малко до 2009 г., според доклада, с който АФП се е запознала.

"Анализът сочи също, че Иран е бил в основата на тези доставки и че получателите са били хутите в Йемен и може би в някои случай други получатели в съседни страни", добавят експертите. Те изброяват пет случая на доставки на оръжия за Йемен чрез ирански кораби.

Резолюция на ООН от 2007 г. забранява на Иран да продава оръжия и задължава всички страни да попречат на всякакви доставки на ирански оръжия.