Кралят на Саудитска Арабия Салман смени брат си като престолонаследник

29.04.2015 | 08:44
Кралят на Саудитска Арабия Салман смени брат си като престолонаследник

Крал Салман на Саудитска Арабия, освободи по-младия си полубрат от задълженията му на престолонаследник и назначи племенника си принц Мохамед бин Найеф за наследник на трона, съобщава Al Jazeera.

Смяната бе обявена с кралски декрет по държавната телевизия в сряда, 28 април 2015.

Салман освободи престолонаследника принц Муркин от поста по негово желание.

55-годишният Мохамед Бин Найеф, внук на основателя на Саудитска Арабия бе назначен за престолонаследник и министър на вътрешните работи.

„За пръв път внук  на основателя на страната, а не негов син е обявяван за престолонаследник“, съобщава Мохамед Вал от Al Jazeera.

 

Политически трус

Халил Джаншан, изпълнителен директор на Арабския център във Вашингтон от Халифакс Вирджиния коментира, че смяната е „политически трус от най-голям мащаб“.

„Саудитска Арабия, която познавахме допреди няколко часа вече я няма“, каза Джаншан за Al Jazeera.

Той добави, че промените ще имат голям отзвук не само вътрешно, но и по света.

„Това е много категоричен отговор на крал Салман на съмненията, които много експерти изразиха след идването му на власт по отношение на неговото здраве, решителност и контрол на политическите процеси в кралството. Това е неговият отговор“, каза Халил Джаншан.

Кралят назначи сина си принц Мохамед бин Салман за заместник-престолонаследник и смени ветеранът-външен министър принц Сауд ал Файсал с посланика на кралството във Вашингтон, Адел Ал-Джубейр.

Фейсал е поискал да бъде сменен. Той е на поста министър на външните работи на Саудитска Арабия от 1975.

Крал Салман смени и министъра на труда Адел ал-Факиех и го назначи за министър на икономиката и планирането, а на негово място назначи Муфрей ал-Хакбани.

79-годишният крал Салман дойде на власт през януари 2015 след смъртта на своя полубрат крал Абдула на 90г.