Арабската коалиция обяви край на въздушните удари в Йемен

Въпреки това е съобщено за нови бомбардировки по военен лагер в провинция Саада

22.04.2015 | 10:53 Редактор: Ирина Георгиева
Арабската коалиция обяви край на въздушните удари в Йемен

Иранският външен министър призова за "спешна хуманитарна помощ" в Йемен, след като арабската коалиция начело със Саудитска Арабия прекрари въздушните удари срещу бунтовниците хуси.

Мохамед Джавад Зариф заяви, че ходът на Саудитска Арабия е "положителен" и призова за преговори и сформиране на ново правителство.

Управляваната от сунитите Саудитска Арабия обвини шиитския Иран, че подкрепя бунтовниците хуси, но от Техеран отрече подобни твърдения.

Ръководителите на Саудитската коалиция заявиха, че сега фокусът ще се измести в посока намиране на политическо решение на кризата. Въпреки това заявиха, че военна сила ще се използва, когато е необходимо.

Зариф написа в социалната мрежа Twitter: "Положителни промени в Йемен трябва да бъдат последвани от спешна хуманитарна помощ.

Иранското външно министерство по-рано приветства решението на Саудиткса Арабия. 

"Преди това, казахме, че кризата в Йемен няма военно решение и .... трябва да се спре с убиването на невинни и безащитни хора." - заяви длъжностно лице.

Решението за прекратяване на огъня е взето в Кайро, а преговорите са водени с участието на враждуващите страни в Йемен и на международни посредници.

Междувременно обаче е съобщено, че коалицията е нанесла четири удара в Йемен след обявения на 21 април край на "Решителна буря". По данни на панарабската телевизия "Ал Маядин" нападенията са извършени в северната провинция Саада, която граничи със Саудитска Арабия, района Маран. Обект на бомбардировки е бил военен лагер в Хамдан, на северозапад от столицата Сана. Освен това е бил открит огън и с картечници по планински селища в Манбах на йеменска територия.

Световната здравна организация съобщи, че повече от 944 души са загинали в конфликта, а 3487 са били ранени само през последния месец. През последните месеци Йемен е обхванат от битките между няколко различни групи. Основният конфликт е между бунтовниците хути и силите, лоялни н правителството на президента Абдрабух Мансур Хади, който е избягал в Саудитска Арабия.

Кои са бунтовниците хути и защо го правят?

В момента това е широка коалиция от политически партии, но всичко започна като движение в северозападната част на страната.

Хути са шиити, които първоначално бяха предвождани от много харизматичен лидер на племе, чийто син сега е начело на движението.

Оплаквали са се на правителството, че с тях се отнасят като към малцинствена група.

През 2005-2006 г. правителството отговори с насилие на тези оплаквания.

През годините ситуацията ескалира и се стигна до момента, в който хусите контролират голяма част от страната.

Предишният президент Али Абдула Салех напусна Йемен през 2012, а сега и неговият наследник е извън страната и никой не знае кой е на власт.