Какво стои зад конфликта в Йемен

Спорът между властите и бунтовниците има история

27.03.2015 | 15:03 Редактор: Велко Каменов
Какво стои зад конфликта в Йемен

През последната седмица бунтовници в Йемен започнаха въоръжена борба за властта и принудиха президента на страната Абд Рабу Мансур Хади да избяга от двореца си в пристанищния град Аден. В отговор Саудитска Арабия оглави военна коалиция от 10 държави и предприе въздушни удари срещу цели на бунтовниците.Вилем Маркс от Bloomberg коментира ситуацията в Йемен и какво е довело до конфликта  в страната.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мисля, че основният мотив за действията на Саудитска Арабия в Йемен е свързан със сигурността. Саудитите са разтревожени за собствената си граница. Голяма част от границата между Саудитска Арабия и северозападната част на Йемен е под контрола на бунтовниците хути. Саудитите подкрепят избягалия от страната президент на Йемен. Подобна подкрепа му беше оказвана отдавна, както и на предшествениците му. Конфликтът с подкрепяните от Иран хути датира от повече от 10 години. Саудитска Арабия иска да си възстанови изгубения контрол контрола върху политическата ситуация в Йемен.

Кои са хути бунтовниците и защо го правят?

В момента това е широка коалиция от политически партии, но всичко започна като движение в северозападната част на страната. Бунтовниците са шиити, които първоначално бяха предвождани от много харизматичен лидер на племе, чийто син сега е начело на движението. Оплаквали са се на правителството, че с тях се отнасят като към малцинствена група. През 2005-2006 г. правителството отговори с насилие на тези оплаквания. През годините ситуацията ескалира и се стигна до момента, в който хути контролират голяма част от страната. Предишният президент Али Абдула Салех напусна Йемен през 2012, а сега и неговият наследник е извън страната и никой не знае кой е на власт.

Ами регионалните конфликти в тази зона? Показват ли действията на бунтовниците регионализъм?


Отдавна хората казват, че бунтовниците хути са подкрепяни от Иран. Няма нужда от много доказателства, за да твърдим, че това е точно така. Саудитска Арабия и съюзниците ѝ, сред които са Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства, Пакистан, Судан и Мароко обаче обявиха, че намесата им ще продължи токова дълго, колкото е необходимо. Саудитка Арабия е домът на исляма, в частност Мека. В тази част на света хората наистина ги е грижа за това и то няма да се промени.

Какво е влиянието на Саудитска Арабия в региона и в тази борба? Какво искат те?

Саудитите са най-големият играч в региона. Те контролират Арабския полуостров, в такъв смисъл, че притежават най-силната армия сред страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който стои зад атаката срещу бунтовниците в Йемен. Саудитска Арабия иска да подсигури сигурността на границите си и да запази влиянието си върху политиката на Йемен.

Смело действие от страна на новия крал на Саудитска Арабия.

Така е, това е възможност за него да покаже какво може да направи. Министърът на отбраната на страната е на 35 години, така че поемането на подобна отговорност е сериозна стъпка.

Какво стана с президента на Йемен?

Саудитите казват, че е на сигурно място в Рияд, докато от Държавния департамент на САЩ не са сигурни къде е. Несъмнено е напуснал Аден, не сме сигурни как, но сведенията сочат, че е било по море.

Какви са обявените интереси на САЩ в конфликта?

САЩ отдавна поддържа връзка с властите в Йемен. Провеждали са въздушни удари с дрони срещу Ал Кайда на Арабския полуостров.

Можем ли да определим ситуацията като провал на външната политика на САЩ?

Не бих спекулирал по тази тема, но американската армия се изтегли от Йемен за първи път от няколко години. Сега въпросът е каква подкрепа могат да предложат на коалицията, начело на която е Саудитска Арабия. Със сигурност нищо на земята.