Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Арабският свят ще се възстанови след 20-30 години

Бедността,корупцията и невежеството подхранват Ислямска държава, твърди сирийския журналист Нидал Хлайф

11.04.2015 | 20:42 Редактор: Петко Трухчев
Арабският свят ще се възстанови след 20-30 години

Мюсюлманите са в ситуацията от XV-XVI в. когато са се водили войни на религиозна основа. Обстановката на арабския полуостров ще се успокои поне след 20-30 години. Това прогнозира сирийският журналист Нидал Хлайф в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. По повод на битките между Ислямска държава в Ирак,Сирия и Ливан и между хути и сунити в Йемен арабистът прогнозира победа за коалицията на Саудитска арабия и светският ислям в лицето на сунитската общност. Крайно радикалните шиити са силни заради широката бедност,корупция и неграмотност сред арабското население, което лесно се поддава на манипулации.

В арабския свят имаше диктатури 40 години. След падането им не могат да се оправят нещата за 1 ден. Поне няколко десетилетия ще изминат докато станат демократични.

Желанието на сунитите е именно да проправят път на държавите в арабския свят към демокрацията като запазят традиционните мюсюлмански ценности в обществото и културата, коментира Хлайф.

Още по темата

За големите сили напрежението на арабския полуостров не е желателно, защото субекти като Ислямска държава пречат на петролния бизнес. Ожесточените сражения в Йемен между водената от Саудитска арабия коалиция и бунтовниците хути са за надмощие над газовия коридор към Европа, твърди сирийския журналист. Според него обаче Европейския съюз бездейства по въпроса. Брюксел не се намесва, защото няма силна външна политика. Все още ЕС гледа на себе си като икономически силен субект. За външната си политика се съобразява със САЩ, е мнението на Хлайф.