САЩ били наясно, че Иран поддържа бунтовниците в Йемен

Кери призова Техрен да информира МААЕ за дейността си в миналото по разработване на ядрено оръжие

09.04.2015 | 09:09 Редактор: Мариета Иванова
САЩ били наясно, че Иран поддържа бунтовниците в Йемен

Държавният секретар на САЩ заяви, че страната му е напълно наясно, че Иран поддържа шиитските бунтовници хути в Йемен, предава БТА, позовавайки се на Reuters.  

Агенцията се позовава на изказването на Кери пред американската телевизия PBS, в което той заявява, че САЩ ще окажат подкрепа на страните в Близкия изток, които се чувстват заплашени от Ислямската република.

"Ние, очевидно, не се стремим към конфронтация, но няма да се отдръпнем от нашите съюзници и приятели, както и от необходимостта да бъдем редом с онези, които се чувстват заплашени като последица от решенията, които Иран може да вземе", отбеляза Кери.

Държавният секретар на САЩ призова Техеран да уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за своята дейност в миналото с цел разработване на ядрено оръжие, предаде ТАСС.

Ден по-рано президентът на САЩ Барак Обама увери султана на Оман, че Съединените щати ще продължат да сътрудничат с партньорите си, за да противодействат на дестабилизиращата роля на Иран в Близкия изток. Обама разговаря по телефона със султан Кабус няколко дни след сключването на рамковото споразумение с Иран за ядрената му програма.

Редица арабски страни смятат, че Иран подхранва конфликтите и се стреми да разшири влиянието си чрез местните си съюзници в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен.