Аден се превърна в призрачен град

Световната здравна организация съобщи, че повече от 540 души са загинали в конфликта

07.04.2015 | 18:32 Редактор: Ирина Георгиева
Аден се превърна в призрачен град

Йеменският конфликт превърна Аден в "призрачен град", заяви Роберт Госън, ръководителят на Международният комитет на Червения кръст в Аден за BBC. По думите му спешно са необходими консумативи за града. Полетът със спешни достваки за Йемен от 6 април не се осъществи заради логистични проблеми.

Световната здравна организация съобщи, че повече от 540 души са загинали в конфликта. През последните месеци Йемен е обхванат от битките между няколко различни групи. Основният конфликт е между бунтовниците хути и силите, лоялни н правителството на президента Абдрабух Мансур Хади, който е избягал в Саудитска Арабия.

Аден е под обсадата на бойците хути, които се разгърнаха южно от столицата Сана.

Кои са бунтовниците хути и защо го правят?

В момента това е широка коалиция от политически партии, но всичко започна като движение в северозападната част на страната.

Хути са шиити, които първоначално бяха предвождани от много харизматичен лидер на племе, чийто син сега е начело на движението.

Оплаквали са се на правителството, че с тях се отнасят като към малцинствена група.

През 2005-2006 г. правителството отговори с насилие на тези оплаквания.

През годините ситуацията ескалира и се стигна до момента, в който хусите контролират голяма част от страната.

Предишният президент Али Абдула Салех напусна Йемен през 2012, а сега и неговият наследник е извън страната и никой не знае кой е на власт.