Близкият Изток: Пренареждане

Коментар на Аспарух Йорданов

21.04.2015 | 21:16
Близкият Изток: Пренареждане

Live Коментар от 21 април 2015

 

Нахлуването на Саудитска Арабия в Йемен отразява нов вид външна политика, която уверено налага саудитските претенции в Близкия изток и дори използва свои собствени въоръжени сили, за да гарантира тези свои интереси.

След векове под крилото на външни империи – най-напред британската, а след това и на американците, които защитават нейната територия и регионални й интереси – саудитите започват да разчитат на собствените си ресурси.

Трудно е да се види каква точно е ролята на САЩ днес, ако има такава изобщо, в тази развиваща се външна политика. Чертаейки бъдещите си планове, арабите все по-малко обръщат внимание на външната намеса в международните си стратегии.

 Със сигурност има американска намеса в Йемен, от гледна точка на осигуряването на разузнавателна информация за саудитите, както и подкрепата в дипломатичните им усилия.

Но с оглед на мащаба на разногласията между двете страни по основни въпроси, като например намесата на Саудитска Арабия в сирийската гражданска война и ядрените преговори с Иран - саудитите вече не са толкова тясно свързани с американския алианс.

Последствията от това за един регион, подложен на насилствена трансформация, са забележителни.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live