Могерини: Ядреното споразумение може да промени ролята на Иран в региона

Техеран с шанс за влияние за мирното решаване на сирийския конфликт, смята ръководителят на европейската дипломация

29.04.2015 | 09:21 Редактор: Мариета Иванова
Могерини: Ядреното споразумение може да промени ролята на Иран в региона

Ядреното споразумение може да проправи път към различна роля за Иран в района, заяви в Ню Йорк ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от ТАСС и БТА. Тя също така отбеляза, че добре знае какви са притесненията на арабските държави, обезпокоени от засилващото се влияние на Иран в страни като Сирия, Йемен и Ливан.

В кулоарите на състоящата се в Ню Йорк обзорна конференция за Договора за неразпространение на ядрените оръжия експерти от "шесторката"- петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия, и Иран възобновиха контактите и ще започнат да подготвят проекта за окончателно споразумение по ядрената програма на Техеран, съобщи  още Могерини.

По думите й Иран би могъл да играе положителна роля в сирийските мирни преговори, като упражни натиск върху правителството на президента Башар Асад да участва в процеса на преход. По-късно Могерини се срещна с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в резиденцията на иранския посланик в ООН. Тя има задачата да облекчи преговорите на шестте световни сили с Иран за постигане на цялостно ядрено споразумение в набелязания краен срок - 30 юни.

Преговорите по сирийския конфликт, който продължава пета година, обаче би трябвало да включват всички разполагащи с влияние страни, каза тя. Иран е близък съюзник на сирийското правителство.

Наскоро Техеран даде да се разбере, че би участвал в нови преговори за Сирия под егидата на ООН в началото на май, стига да не му се поставят предварителни условия. Иран не участва в два предишни кръга от разговори, припомня Associated press.

След разговорите със Зариф, Могерини ще се срещне днес с американския държавен секретар Джон Кери.