Н.Пр.Абдула Ноурози: Когато отпаднат санкциите, Иран може да доставя природен газ за Европа

Посланикът на Иран у нас Н.Пр.Абдула Ноурози в специално интервю за България Он Ер

26.08.2014 | 15:24 Редактор: Ирина Георгиева
Н.Пр.Абдула Ноурози: Когато отпаднат санкциите, Иран може да доставя природен газ за Европа

Когато отпаднат санкциите, Иран може да доставя природен газ за Европа, включително и за България чрез контейнери за втечнен газ. Това заяви в интервю за телевизия България Он Ер посланикът на Иран в България Негово превъзходителство Абдула Ноурози. По отношение на напрежението в Ирак, посланик Ноурози подчерта, че страната му е готова да окаже помощ на Ирак без никакви ограничения, ако иракското правителство поиска това. 

Ето и част от интервюто: 

Ваше превъзходителство, може ли Иран да доставя природен газ за България?

"В името на Бога, Иран има възможността да изпраща газ за България, но въпросът е, че трябва да бъде създадена инфраструктура за това." - заяви Ноурози.

Имате предвид българо-турската газова връзка вероятно?

"Не точно, защото и в миналото е имало ограничения за това. Но ние можем да предвидим много по-добри и по-подходящи начини за доставка на газ за България."- коментира Ноурози.

Като няколко пъти казвате, че има много добри начини на доставка, да ви посоча например контейнерите за втечнен газ?

"Чрез подобни контейнери бихме могли да доставяме газ. Черно море може да бъде подходящ маршрут за доставка на суровината. Средиземно море също." - обясни Ноурози.

Как се развива иранската икономика?

"По време на последните избори за президент в Иран, засиленото участие на хората в изборите създаде огромен потенциал за развитие на икономиката. И се надявам, че по време на изборите в България на 5 октомври засиленото участие на българите в изборите да създаде условия за създаване на стабилна държава, стабилно правителство. за една година и половина откакто съм в България, аз съм работил с три правителства и така моята работа не може да напредне." - изрази надежда Ноурози.