НС реши: Временен синдик влиза в КТБ

Без нито един депутат „против” бяха приети промените в Закона за банковата несъстоятелност

18.03.2015 | 12:13 Редактор: Мариета Иванова
НС реши: Временен синдик влиза в КТБ

Временен синдик влиза в КТБ. Това решиха по спешност депутатите, които приеха и на второ четене извънредните поправки в Закона за банковата несъстоятелност, предава Dnes.bg.

Те бяха поискани преди седмица от премиера Бойко Борисов, а днес вече са факт. Мотивите на министър-председателя бяха, че активите на банката се разграбват и това трябва да се спре чрез влизането на временен синдик.

След като съдът отказа да го назначи, депутатите промениха по спешност закона. Това стана без гласове против и с четирима „въздържал се“.

Преди ден- на 17 март, Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, който предвижда създаването на фигурата „временен синдик“ и последващото му назначаване за постоянен.

С новите текстове се дава възможност на временния синдик при определени условия да може да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Той ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания.

Така ще могат да бъдат атакувани сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор.

Законът предвижда временният синдик да публикува ежеседмични отчети за дейността си. Финансовият министър пък, ще може да го смени, ако той не изпълняват своите правомощия. Тези текстове в поправките бяха предложени от БСП. Мотивът, с който Мая Манолова ги защити, е пълната липса на прозрачност за това, което се случва в банката.

Емил Димитров от Патриотичния фронт на свой ред обяви промените за единствените възможни в сегашната ситуация.

„На нас ще ни бъде зададен един въпрос – вие какво направихте, за да спасите парите ни? Има един отговор – всичко“, каза той. Според Димитров измененията може да не са най-добрата мярка или най-навременната, но са единствената възможна.