Емил Хръсев: Щетите за икономиката ще надхвърлят в пъти сумата на баланса на КТБ

Вредите ще са в много сектори, които банката обслужваше, коментира финансистът

13.03.2015 | 10:05 Редактор: Мариета Иванова
Емил Хръсев: Щетите за икономиката ще надхвърлят в пъти сумата на баланса на КТБ

Щетите за икономиката ще надхвърлят в пъти сумата на баланса на КТБ, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air  финансистът Емил Хърсев.  

„Още, когато банката беше поставена под особен надзор, един комитет от експерти, събран на доброволни начала. Предупреждавахме, че вижданията за мека, лека и евтина несъстоятелност са твърде общи, а щетите за икономиката ще надхвърлят в пъти сумата на баланса на КТБ. Защото не само в тази банка, в това предприятие, ще настъпят вредоносни резултати, но и в много сектори, които тя обслужва,“ заяви финансистът.

Той подчерта, че поради промени в международната конюнктура, „благоприятни за сектора военната промишленост, той е все още жив“.

„След поставянето на КТБ в несъстоятелност в света наблюдаваме едно екстремално търсене на  продукцията на тези заводи. Това позволи те да оживеят,“ коментира Хърсев и допълни, че никой не можеше да очаква това да се случи през лятото на миналата година.

Той определи като „абсолютно логично искането за назначаване на временен синдик“ за банката, още от момента на поставяне на банката под особен надзор в средата на миналата година.

„Но очевидно поради сравнително малката употреба на Закона за банковата несъстоятелност в България, не е се е налагало да се прибягва до този закон, се оказва, изглежда има празнина. Поне така изглежда от решението на съда по несъстоятелността, който реши, че засега няма основания да бъде назначен временен синдик в банка- не намира такова основания в закона“, коментира Хърсев.

Припомняме, че преди ден Софийският градски съд отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаване на временен синдик в Корпоративна търговска банка. То беше внесено след изявлението на премиера Бойко Борисов ден по-рано, че правителството ще предложи синдик, което обаче не законово  регламентирано.

Хърсев коментира работата на Българска народна банка и критиките на Европейската комисия. Според него са абсолютно незаслужени опитите за обиди и вменяването на вини на управление „Банков надзор“ на централната банка, включително и от Европа, визирайки последния доклад на Брюксел.

„Няма никакво основание да се иска оставката на Иван Искров“, добави в тази връзка Хърсев.

Вижте цялото интервю от видео файла.

От своя страна, синдикът Галя Кольовска коментира процедурата по фалита на КТБ в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Вижте какво каза тя от видео файла.