Кристалина Георгиева: Възстановителният фонд на ЕС е успех

Предизвикателствата, пред които е изправен, крещят за съвместен отговор, смята управляващият директор на МВФ

30.04.2024 | 17:50 Редактор: Вяра Димова
Кристалина Георгиева: Възстановителният фонд на ЕС е успех

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви на годишната конференция за бюджета на ЕС в Брюксел, че възстановителният фонд на ЕС е "успех" и европейските политици "не бива да бързат да го изоставят".

"Юли 2020 г. ще остане в историята като момент на силна европейска сплотеност", каза тя.

Тогава страните от ЕС се договориха да създадат фонда NextGenEU, възлизащ на 809,6 млрд. евро и финансиран с общ дълг, който да помогне за възстановяването от пандемията от Ковид-19. Програмите по фонда приключват през 2026 г.

"Предизвикателствата, пред които ЕС е изправен по пътя си напред, може да не са толкова драматични, колкото пандемия, но също крещят за съвместен отговор. Във време на геополитическа и икономическа несигурност, изборът на политики има дълбоко значение", смята управляващият директор на МВФ, цитирана от "Фокус".

Според нея тези избори, които залегнат в следващия седемгодишен бюджет на ЕС, ще бъдат "абсолютно решаващи за успеха на Европа". Като очевидни сфери, в които ЕС може да прави повече заедно, Георгиева посочи климата и енергийната сигурност.

Снимка: БГНЕС