Лидия Шулева: В средносрочен план е възможен спад на лихвите по кредитите след КТБ

Покриването на влоговете на държавни предприятия в КТБ със средства от бюджета ще се отрази на дефицита, коментира още тя

04.12.2014 | 12:21 Редактор: Мариета Иванова
Лидия Шулева: В средносрочен план е възможен спад на лихвите по кредитите след КТБ

В краткосрочен до средносрочен план можем да очакваме понижение на лихвите по депозитите, а след това вероятно и на кредитите в резултат на разплащането на трите милиарда лева по обезпечените депозити във фалиралата КТБ, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият министър на икономиката Лидия Шулева. По думите й това би бил резултатът, ако голяма част от средствата останат в банковата система. Според нея малка част от средствата ще бъдат вложени в имоти.

„Този ликвиден ресурс- в краткосрочен до средносрочен период, ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, което би имало по-благоприятен ефект върху икономиката, но това е тенденция в цяла Европа“, коментира Шулева.

Друг ефект след фалита на КТБ, който по думите й ще има директно отражение върху бюджета и дефицита, е покриването на средствата на държавните и бюджетни организации с вложения в КТБ.

„Тези средства ще бъдат покрити от бюджета- това е директен ефект върху дефицита. И действително това е нещо, което е много сериозно, и директно касае цялата фискална система на страната. Тези средства ще бъдат платени от всички данъкоплатци“, коментира Шулева. Тя допълни, че недостигащите милиарди на Фонда за гарантиране на влоговете са заеми, които няма да имат директно отношение към дефицита, за разлика от покриването на средствата на държавните организации.

„Политиката, която се следваше години наред, да се стимулират бюджетни, държавни организации да влагат парите си в КТБ доведе до това всички данъкоплатци сега да платим сметката за тези неразумни или по-скоро целенасочени действия. В крайна сметка с подкрепата на държавата се е случило, въпреки предупрежденията, че не бива толкова средства да държавата да бъдат концентрирани в една банка“, коментира Шулева.

Тя посочи още, че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които по думите й сега „се изпаряват“, са събирани 10- 15 години и са били акумулирани от събираните от банките такси на всички, които имат сметки в банките. - „Ще трябват още поне толкова години, за да се съберат още толкова средства“, коментира Шулева.

Вижте целия коментар от видео файла.