На 4 декември започва изплащането на влоговете в КТБ

​Бюджетните организации с влогове в КТБ ще могат да получат парите си до 1 февруари 2015 г.

03.12.2014 | 18:15 Редактор: Васил Детелинов
На 4 декември започва изплащането на влоговете в КТБ

Бюджетните организации с влогове в КТБ ще могат да получат парите си до 1 февруари 2015 г, реши правителството. Парите ще дойдат от държавната хазна, чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители. Парите ще бъдат изплатени в левове, еднократно или на траншове в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от съответните бюджетни организации. Часове преди 4 декември, когато започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ, полицията е готова с план за охрана на клоновете.

Решението на правителството ще позволи министерствата, общините и държавните дружества да получат парите си, с които да се разплатят по забавени проекти и поръчки. От 4 декември сутринта общо 255 хиляди българи с влогове до 196 хиляди лева ще могат да изтеглят парите си. Това ще става чрез представяне на лична карта в клоновете на 9-те банки определени от фонда за гарантиране на влоговете. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков съобщи, че планът за охрана на всички 1150 клона на банки в страната е готов. Органите на реда ще пазят само банките. Няма да ескортират отделни лица.

„Не е необходимо всеки от тях да пъха по около 14 хиляди лева, колкото ще бъде средния размер на депозитите, които ще бъдат изтеглени. Не е необходими това да се прави в първите дни и седмици. Но ние сме длъжни да си свършим работата.“- обясни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В четвъртък банките ще отворят врати в 8 часа. Хубаво е предварително, да сме проверили последната цифра в ЕГН към коя банка ни разпределя. Също дали клона към, който сме се насочили ще изплаща гарантирани влогове. Както и дали е необходимо предварително информиране на банката, че теглената сума ще е над 3 хиляди лева. Парите от КТБ можем да прехвърлим по друга сметка.А ако решим да ги изтеглим в брой ще има и такса. Влоговете в чужда валута ще се изплащат в левове по курса на БНБ. От банковия сектор са готови да посрещнат вложителите в КТБ.

„Ако хората не могат да изчакат още няколко дни един добронамерен съвет от мен- оставете го за след седмица, десет дни освен ако не ви е спешно защото на опашките ще загубите доста време.“-каза банкерът Петър Андронов.

Ако не успеете на 4 декември да изтеглите парите си, разполагате с още 5 години да направите това.

Репортаж на Васил Детелинов.