Българските банки имат потенциал да увеличат икономическия растеж

Това коментираха експерти на международна конференция в София, посветена на Банковата стабилност.

03.12.2014 | 19:10 Редактор: Пролетина Съботинова
Българските банки имат потенциал да увеличат икономическия растеж

Банковата система в страната е стабилна и банките вече са в състояние да увеличат растежа на икономиката. Заради казуса с КТБ, 2014 година бе обявена за нулева година за годишните банкови награди, организирани традиционно от Асоциация Банка на годината.

За да стимулират икономическия растеж, банките трябва да адаптират кредитната си политика, да осигурят достатъчно евтина ликвидност и да създадат достатъчно услуги, с които да реализират тези проекти, смятат от Асоциацията „Банка на годините“.

"Най позитивните фактори са, че ликивидноста, която осигурява растежа на банките е вече ширко достъпна и на достъпни цени, т.е ако добавим към вътрешната норма на спестовност на натрупаните депозити, достъпа до евтини пари до Европейския съюз, европейските програми, от Европейската централна банка, много евтини пари за дълги срокове. Може да имаме спокойствие, че необходимите финансови ресурси за растеж са осгурени, има ги" , заяви изпълнителният директор на СиБанк Петър Андронов.

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ би следвало да намали лихвените проценти, заради вливането на свежи пари на пазара. Това обаче няма да се случи, заради несигурността на хората, прогнозира Андронов.

"Лихвените проценти имат предпоставки от гледна точка на предлагането на повече пари да намаляват, онова което спира бързото спадане на лихвените проценти е всеобщото усещане за несигурност", допълни още Андронов.

Европейската централна банка вече предлага и национални схеми за ликвидна подкрепа, от които България може да се възползва, въпреки, че не е част от еврозоната. Държавната помощ е друг механизъм за страната ни за ликвидна подкрепа.

"Българската банкова система е стабилна, основите и са устойчиви. Капиталовите индикатори са над тези, които се изискват от регулатора. Има и достатъчно алтернативи за ликвидна подкрепа на баките и на пазара за страната ви" коментира Жоа Соарес от Brain&Company, London.

Банкери и финансисти се надяват 2014 година да е последната, в която данъкоплатеца трябва да плаща на гърба си финансовия сектор.