Радинела Бусерска - откровено за журналистиката, живота и огненочервената коса

Емблематичната водеща на Новините ON AIR даде специално интервю за Tialoto.bg

20.05.2024 | 12:26
Радинела Бусерска - откровено за журналистиката, живота и огненочервената коса

Едно от най-големите имена в журналистиката в България - водещата на Новините ON AIR Радинела Бусерска, даде откровено и задълбочено интервю за лайфстайл медията Tialoto.bg, където разказа повече за себе си, за най-тежките си моменти в професията и каква е цената на това да си добър в сериозна и отговорна професия като журналистиката. Вече почти 15 години Радинела информира зрителите на Bulgaria ON AIR за най-важните новини у нас и по света като водещ на Новините ON AIR и с образа си защитава принципите на професията ежедневно. Радинела има 25-годишен стаж в новините и телевизията, като преди Bulgaria ON AIR работи дълги години в Ефир 2 и новините на БНТ. Интересно е, че преди да започне телевизионната си кариера Радинела има опит като актриса в Народния театър „Иван Вазов“. Има интерес и към документалното кино, като зрителите я познават като автор на 6 документални филма за деца в риск. С тях печели три награди от различни телевизионни фестивали. 

"Нейното име е емблема за качествена журналистика, достоверност и професионализъм, а жената зад него е истински огън и магия. Тя е икона на българския екран, но извън него носи със себе си един романтизъм и грация, които много малко жени притежават", пишат от Tialoto.bg за Радинела. Пред медията водещата на Новините ON AIR казва, че ако можеше да даде съвет на по-младото си аз, то той би бил да е по-търпелива. 

"През годините се научих на търпение. Както повечето много млади хора – и аз исках нещата да се случват бързо и „сега“. С времето разбрах, че, както се казва в една източна мъдрост – „ако искаш да изкачиш хиляда стъпала, започни от първото“, казва Радинела.

На въпрос коя е най-екстремната си, инфарктна случка на живо в ефир или преди ефир и има ли нещо, от което да я е страх когато е в на ефир, журналистката отговаря:

Да ме плаши – не. Но, разбира се, че човек се учи цял живот – и в професията, колкото и рутина да е натрупал, и във всичко останало. Великият Сократ е казвал – „колкото повече научавам, толкова повече разбирам колко малко знам“. След първия ми ефир Нери Терзиева ме попита „беше ли те страх“. Отговорих – „Не“. Тя – „защото си си у дома“… Иначе най-трудната екранна ситуация за мен беше, когато избухна войната в Ирак – операцията „Шок и ужас“ през март 2003-а. Бях извикана от вкъщи от моите шефове тогава, помня, бяха ранните часове на денонощието, 3-4 през нощта, тогава започна западната атака над режима на Садам Хюсеин. В студиото бяхме само аз и международният редактор Валери Маринов, монитор с новините на Евронюз и монитор с преките излъчвания на CNN. След няколко часа в ефир – до сутрешния блок, разбрах, че не съм си сбъркала професията. Влязохме с празни листове, на които пишехме само това, което излъчваха чуждите телевизии, и след това го показвахме с картина и превод и в нашия ефир, заедно с „подсказките“ от колегите от нюзрума. Целият екип се справи прекрасно".

Коя е Радинела извън светлината на прожекторите, как успява през годините да запази в себе си онзи нежен, елегантен, но същевременно силен образ, защо никога не би изневерила на себе си и на яркочервената си коса и какво за нея е дъщеря ѝ Радинела – вижте в интервюто на журналиста и водещ на Новините ON AIR специално за Tialoto.bg.