България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Газов проект застрашава живота в Черно море, хората също са под риск

Меглена Антонова и Мартин Томов "Грийнпийс" - България алармират за новите опасности

20.05.2024 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова

Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море. За това алармираха от "Грийнпийс" - България.

"Имаме притеснения по няколко точки. Основните са свързани с климатичните промени, но също така и със замърсяването в Черно море. Това е доста крехка и полузатворена екосистема. Трябва много да внимаваме какво правим като човешка дейност там, а пък има доста дейности, които "натискат" екологичното разнообразие в морето. А това води до проблеми в морето", каза директорът на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ по този начин животните страдат, както и местообитанията им.

"Това, което може да се случи на българските граждани, беше посочено и от МОСВ, които пратиха писмо към румънските власти. Най-големите заплахи могат да дойдат от замърсяване на водите, което ще повлияе както на хората, които живеят по морето, така и на животните. Едно от големите опасения е, че компанията, която инвестира в проекта, не дава ясни данни какви ще са химическите процеси, които ще се случат", сподели координаторът на кампаниите Мартин Томов за Bulgaria ON AIR.

Антонова сподели, че целта на доклада е, когато бъдат идентифицирани определени рискове, след това да се адресират и да се види дали могат да бъдат намалени до минимум.

"Един от рисковете е изтичването на метан, тъй като ще се добива изкопаем газ от тази платформа. Не просто трябва да се предприемат мерки, за да може това производство да е по-екологично, но и няма смисъл от него, защото Европа е презапасена с газ. Няма да спечели толкова държавата, колкото ще спечели инвеститорът. Има и държавно участие, но това не означава, че ще има икономически ползи за гражданите или институциите", добави тя.

Томов припомни, че другият риск, който има за Черно море, са военните действия, които се водят на север.

"Всяка промяна в средата влияе. В Черно море има 3 вида китоподобни делфини, една морска свиня, те са познати на хората, но са много чувствителни бозайници. Всяка дейност със силен шум би могла да ги притесни и да си променят мястото, на което живеят. А заради военните дейности някои животни трябваше да си изместят изцяло местата, които обитават, има и висока смъртност", подчерта директорът на "Грийнпийс" - България.

В доклада не е описано какъв ще е ефектът върху околната среда в момента, в който газът бъде доставен и се изгори.

"Проектът се намира на 140 км от брега на Румъния, но всъщност е на 30 км от морската ни граница, така че той е изключително близо и според самите изчисления на доклада едно замърсяване би стигнало до Шабла или Каварна, а за 2 седмици ще стигне и до най-южната част. Основните притеснения на хората са, че водата, в която живее рибата, ще се промени. И всичко, което е вътре в рибата, може да е отровно, а така да стигне и до хората", коментира Мартин Томов.

Попитана какво се случи с проекта за перките в Черно море, Антонова отговори: "Има два енергийни проекта - единият е за добив на газ, също е в Черно море. За него все още очакваме какви ще са резултатите от последните изследвания. А пък по отношение на развитието за вятърната енергия в морето, доколкото знаем, проектът е замразен заради политическата обстановка в страната".

Гледайте целия разговор във видеото.