Опасни за риби и птици: Хотелиери, еколози и рибари са против ветрогенератори в морето

Вносителите от управляващото мнозинство и "Има такъв народ" представиха законопроекта за възобновяеми източници

06.02.2024 | 19:12 Редактор: Вяра Димова

Туристическият бранш, еколози и рибари са против законопроекта, който предвижда в българската акватория на Черно море да бъдат поставяни ветрогенератори. Идеята е България да увеличи произвежданата възобновяема енергия. Според експерти обаче това сериозно може да навреди и на туризма, и на околната среда.

Вносителите от управляващото мнозинство и "Има такъв народ" представиха законопроекта за възобновяеми източници в морето. Предложението беше определено като лобистко от БСП и "Възраждане", а през последните дни недоволство изразяват и еколози, рибари и работещите в туризма. Темата събра заинтересованите страни на една маса.

"Над плоските морета вятърът е много повече, а когато бъдат сложени на голямо отстояние от брега, хората няма да ги виждат като шумни и грозни. Да, може да има вреди, но те могат да се ограничат при предварително проучване", заяви Александър Симидчиев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Отсъствието на вносителите на предложението предизвика скандал.

"Това е страшно неуважително - вносителите да ги няма, говорите красиви думи от учебника за 4 клас. Моля да го оттеглите този закон", призова Борислав Гуцанов от БСП.

"Г-н Симидчиев, тук са ви изпратили да срамувате. Аз съм един от вносителите и мога да ви успокоя, че докато не чуем вашето мнение, няма да мине на второ четене", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Проектът предвижда отдаването на концесии за 30 години на български територии в Черно море, които са по-ветровити.

"Според нашето изследване те се ситуират в 4 зони - близо до Шабла, близо до Обзор, близо до Варна и близо до турската граница. България е единствената държава с излаз на море, която не разработва подобни проекти", подчерта Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

А еколози се опасяват, че перките са опасни и за рибите и птиците.

"Слоят, който пази сероводорода да не излезе на повърхността, изтънява и интервенции във водата, въобще не са желателни. По отношение на птици, риби, морска фауна и дънна фауна - всичко това е изключително уязвимо по отношение на ветрогенераторите", обясни Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

"Ние сме изцяло зависими от туристите", коментира Ричард Алибегов от Българската асоциация на детето.

"Няма нито един държавен орган, който да се е изказал положително", добави Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

Критики към законопроекта има и от министерството на енергетиката, на земеделието и на околната среда и водите. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС