Цветан Симеонов: Застоят на европейските пазари продължава

Добрата новина за българския пазар е, че има нови и бързоразвиващи се компании, коментира председателят на БТПП

04.12.2014 | 11:00 Редактор: Мариета Иванова
Цветан Симеонов: Застоят на европейските пазари продължава

Застоят на европейските пазари, включително и на българския, продължава, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, допълвайки че думите му се базират на проучване на БТПП, осъществено съвместно с други европейки палати. В този смисъл усилията са насочени към позиционирането на трети пазари, които са с по-високи темпове на развитие, коментира той.

Добрата новина за българския пазар е, че се появяват нови и бързоразвиващи се компании, които показват положителни резултати, коментира още Симеонов. За това са показателни данни от ежегодната класация на БТПП стоте най-добри компании в страната- „Топ 100“.

„Това е много добро, предвид опасенията, че много компании фалират- малки, средни, понякога и големи. Това, разбира се, е тревожно. Но за една икономика е много важно да има и новопоявяващи се и новоразвиващи се компании. Това е много важно“, коментира Симеонов.

Той посочи, че класацията на стоте най-добри компании е напълно обективна, тъй като е базирана на счетоводните отчети на компаниите за изминалата година. Симеонов сподели още, че компаниите, класирани на първите сто места за 2013 са на база отчетите има за 2012, през тази година „техният ръст в печалбата е с 50% по-малко от сумарния ръст на печалбата от на първата стотица компании“.

„Има нови компании, които са се появили, и те показват по-добри резултати- с 50%, от стотицата компании, които предходния годишен период са показали тези резултати,“ коментира Симеонов.

По думите му това е показателно, че компаниите имат по-добър мениджмънт и успяват по-добре да се реализират на пазара.

Компаниите, които влизат в „Топ 100“ за 2014, са от секторите IT, фармация, туризъм и други, коментира председателят на палата.

Симеонов изрази надежда, че прогнозите на икономиста Стив Ханке, че ефектът от фалита на КТБ ще се усеща върху българската икономика около пет години, няма да бъдат оправдани.