Куюмджиев: Преди седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да се изгради АЕЦ „Белене“

Не бяха напълно спазени процедурите при подписването на споразумението с „Уестингхаус“ за VII блок на „Козлодуй“, коментира той

12.08.2014 | 11:47 Редактор: Мариета Иванова
Куюмджиев: Преди седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да се изгради АЕЦ „Белене“

В БСП има много ясна позиция за последователността на развитието във времето на ядрените проекти, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият заместник-председател на енергийната комисия в 42-то НС Явор Куюмджиев. Той посочи, че тази позиция е била потвърдена на последния конгрес на партията.

„На първо място за нас ( БСП) е най-важно да бъде продължен животът на VI и VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ като бъде извършена нужната модернизация. На второ място е изграждането на АЕЦ „Белене“ и след това VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Куюмджиев.

На въпрос на водещата Йоанна Николова дали енергийният министър Драгомир Стойнев е взел решението за подписване на споразумението с „Уестингхаус“ за седми блок на  първата атомна централа без да го е съгласувал с партията, Куюмджиев заяви, че изпълнителното бюро не е заседавало по този въпрос, нито експертният съвет по енергетика в партията. Той самият като заместник-председател на енергийната комисия към 42-то НС не знаел също за споразумението.

По думите му не се са били спазени процедурите при подписването на документа.

Попитан дали споразумението обвързва страната ни финансово с проекта, Куюмджиев посочи, че „всеки договор обвързва участващите страни“.

По думите на Валентин Николов от ГЕРБ, който е и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ страната ни е обвързана косвено с проекта и може да претърпи милиони или дори милиардни загуби, ако се стигне до разделяне на акционерното дружество и ако не се изпълнят конкретни ангажименти, и впоследствие да станат изискуеми конкретни пари.

Вижте целия коментар от видео файла.