АБВ се обявиха за възраждане на проекта АЕЦ „Белене“

На среща с бизнеса лидерът на движението Георги Първанов представи визията на партията за политическа промяна

04.08.2014 | 16:54 Редактор: Мариета Иванова
АБВ се обявиха за възраждане на проекта АЕЦ „Белене“

За възраждане на проекта АЕЦ „Белене“ и прекратяване на договора с „Уестингхаус“ за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ се обявиха от АБВ. На среща с бизнеса лидерът на движението Георги Първанов представи визията на партията за политическа промяна.

Основната точка в нея е преминаване от парламентарна към президентска република по френски модел.

От своя страна, работодателите поискаха АБВ да работи за навременно разплащане на държавата с бизнеса и прозрачно разпределение на еврофондовете.

Бизнесът поиска механизъм, който ясно да отчита колко средства се дължат от държавата на различни дружества до момента. Според работодателите има огромни разминавания в сумите между статистиката на ведомствата и тези на дружествата.

Работодателските организации очертаха като проблем липсата на съгласуваност между периодите на развитие на основните структури в страната с финансовата рамка на ЕС. Те са съгласни с искането на АБВ да се създаде агенция, която да отговаря за обществените поръчки, финансирани от еврофондовете.

АБВ предложи и създаване на Държавна икономическа компания в помощ на частния собственик, но само за важните за страната отрасли като регионално развитие и и земеделие. Работодателските организации не одобриха искането на АБВ за отмяна на плоския данък върху личните доходи и въвеждането на минималната почасова ставка. Те се оплакаха от законодателството, което се променя твърде често от депутатите без да се мисли за последствията от бизнеса.

На 8 август АБВ ще се срещне и със двата синдиката в страната, за да чуят и техните искания.