Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Предизборни вълнения, коалиции и изненади

Коментар по темата на социолозите Евелина Славкова и Христина Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR

23.08.2016 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Предизборни вълнения, коалиции и изненади

Усещането, че ген. Румен Радев е кандидатура на БСП, а не на АБВ, продиктува днешните събития. АБВ са изненадани от решението на Корнелия Нинова и публичната демонстрация , че двете партии няма как да бъдат равнопоставени. Тя удари с юмрук по масата и каза, че БСП е силната партия. 

Този коментар за случващото се в лявото пространство направи социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова в предаването Денят ON AIR. 

Тя добави, че по предварителни прогнози Георги Първанов може да бъде кандидат за президент на АБВ, но това вече е трудно осъществимо заради малкото оставащо време и задължителното произнасяне по казуса от страна на Конституционния съд. Евелина Славкова акцентира, че част от електората гледа на Първанов като "предател и човек, който разцепва БСП".

Христина Тодорова от "Галъп интернешънъл" е на мнение, че двете партии няма да се явят като коалиция на изборите, но това не означава, че се губи подкрепата към генерал Радев от страна на АБВ.

По думите й е възможна обща кандидатура в Реформаторския блок, но тя ще бъде постигната с много усилия от страна на всички партии.  "Най-изявените имена, които се обсъждат, отказаха да бъдат кандидати. Реформатотрите търсят евроатлантик", коментира социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Евелина Славкова предупреди, че пред РБ има много сериозен момент на изпитание дали обединението ще продължи да съществува. "Очертаха се две фракции - едната иска да е близо до премиера Борисов и властта, а другата е тази на Радан Кънев и дистанцията от властта. Кънев ще опита да капитализира това, за да създаде нов проект след президентските избори", обясни гостът в студиото на Кузман Илиев.

По думите й "няма политическа логика Бойко Борисов да се кандидатира за президент". Славкова смята, че в ГЕРБ не са наясно какъв да е кандидатът им за президент. 

"Всяка едно име, което излизаше, беше обстрелвано от Цветан Цветанов или си правеше самоотвод. ГЕРБ не успява да създаде сигурност , че на всички избори имат подходящите кандидати", обясни социологът.

Христина Тодорова добави, че премиерът се опитва да запази баланс между Европа, Русия и Турция в едно дисбалансирано време, като геополитиката оказва огромно влияние. 

Двете споделят мнение, че евентуална кандидатура на Слави Трифонов ще създаде дискомфорт в партиите и ще доведе до дисбаланс. Очакват той да мобилизира наказателния вот, да "открадне" много гласове и дори да стигне до балотаж, ако се кандидатира за президент.

"Борисов се притеснява от евентуална кандидатура на Слави Трифонов", посочи Христина Тодорова.