БСП и АБВ се разминават, няма да има коалиция за изборите

Нинова: Ген. Радев е наша кандидатура, АБВ да се включат, ако желаят

23.08.2016 | 16:04 Редактор: Тодор Петров
БСП и АБВ се разминават, няма да има коалиция за изборите

Решихме да не продължаваме преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори. Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на левицата Корнелия Нинова, предаде пресцентъра на партията.

Тя обясни, че БСП е имала желание да постигне единомислие в името на голямата цел – "да освободи хората от управлението на Бойко Борисов и държавата от срама Плевнелиев." 

"Приехме всички лъжи и провокации, че ген. Радев не е кандидатура на БСП, че Георги Първанов диктува ситуацията в БСП, че тази коалиция ще прерасне в такава и за парламентарни избори, че ще правим президентска република. Нито едно от тези неща не е вярно", обясни тя. 

Нинова заяви, че след решението на НС на БСП на миналото заседание, което е възложило на ръководството да продължи разговорите с партии, съюзи, неправителствени организации, то го е направило. 

"Получихме от АБВ проект за коалиционно споразумение. То категорично не отговаря на нашата представа за коалиционна политика и коалиционна култура. Ние не сме равнопоставени партии и нашият кандидат не е равноотдалечен. Той е кандидат на БСП", заяви председателят на левицата.  

Нинова бе категорична, че БСП няма да позволи, както ГЕРБ позволява на РБ да им извиват ръцете, нито тя самата ще се превръща в Бойко Борисов който търпи всичките им прищявки само и само да е на власт.

По думите й в четвъртък ще бъдат свикани за разговор партиите от коалиция БСП Лява България, а във вторник следващата седмица и Националния съвет на БСП. 

"Пред тях ИБ на БСП ще излезе с предложение кандидатурата на ген. Румен Радев да бъде подкрепена от широк инициативен комитет. Ако АБВ желаят да се включат в тази подкрепа, моля да се включат", каза още тя.  Нинова подчерта, че днес ген. Радев се е срещнал с членовете на ИБ и е изявил готовност да се върви в тази посока.