Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промените в Кодекса за социалното осигуряване са много сериозни!

Това коментираха Даниела Петкова и Менда Стоянова в Денят ON AIR по Bulgaria ON AIR

27.04.2016 | 21:01 Редактор: Ирина Георгиева
Промените в Кодекса за социалното осигуряване са много сериозни!

Промените в Кодекса за социалното осигуряване са много сериозни. Коренно се променя бизнес основата, по която работим. Това не е приемливо, защото такава честа промяна на Закона, нашето прочитане на практиката на Европейският съд по правата на човека показва, че противоречи на характеристиката на правова държава. Нестабилна бизнес среда, не можем да планираме дейността си, едновременно трябва да се превеждаме в рамките на този закон, да правим стрес тестове и знаем, че ще има следваща промяна.

Това коментира Даниела Петкова, изпълнителният директор на пенсионен фонд "Доверие" в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров

Очаквахме проектопромени в Кодекса за социалното осигуряване да бъдат готови след като се проведат и излязат резултатите от стрес тестовете. По думите й корекциите са направени без тяхно знание и допитване.

"Това ни постави в ситуация на всеки няколко месеца коренно да се променят условията, по които работим", поясни Петкова.

Проектозаконът е един вариант, качен за обществено обсъждане - той не е внесен нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание, уточни председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. По думите й това е начин да бъде обсъден този вариант и при необходимост да се коригира. Има много промени, които са добри, но никой не коментира и гарантират по-добра и сигурна работа на пенсионните фондове, посочи още тя.

Дискусията от петък досега се върти и около въпроса с унаследяването. Според Петкова това не е най-съществената промяна в рамките на проектозакона, който в своята цялост съдържа много повече опасности за дейността.

Тя е останала с впечатление, че не се разбира какво е това пул.

"Това не е някаква обща сметка или някакъв общ кюп пари, който ще управлява Финансовото министерство някъде в дебрите на държавния бюджет. Проектът на закона предвижда да се създаде такава специална банкова сметка, която се нарича пул във всяко дружество и тя се създава само за нуждите на изплащане пожизнените пенсии. Така е по цял свят и няма друг начин, но някак в проекта на Закона се пропуснали съзнателно или не - не знам да регламентират възможността за наследяване на пенсията на починал пенсионер. Не е променено нищо във фазата за натрупване на парите, а всички си имат индивидуални сметки", уточни тя.

По начина, по който е публикуван този вариант на закона има усещане, че те не са частна собственост, добави Петкова. От пенсионен фонд "Доверие" категорично настояват много характерен белег на частната собственост, а именно унаследяването да бъде регламентиран и във фазата на изплащане на пенсиите.

"В момента в България има доброволни пенсионни фондове, които изплащат наследствени пенсии на починали пенсионери с определена пожизнена пенсия от доброволния фонд. Разлика няма никаква и в този смисъл всеки, който казва, че не разбира това как се случва - или да си наеме специалисти, или да види как се случва", посочи тя.

"Така написаният проект на Закона изцяло прехвърля риска за преживяване над средния размер за средната продължителност за живот за страната върху пенсионните фондове и това, което според мен се опита да каже министърът е, че този пул, тъй като не се предвиждат в проекта на закона унаследяемост на пенсиите, ще остават пари от тези, които ще им се случи така житейски, че има по-ранна смърт от средната продължителност и тези пари могат да се използват, за да се плащат пенсиите на надживелите. Абсолютно неприемливо по този начин казано", добави още Петкова.

Скоро ще има стрес тестове, оценка на активите и всичко ще стане ясно, посочи от своя страна Стоянова. Тя е убедена, че повече фондове са стабилни, както и големите, но трябва да има възможност и сигурност къде тези фондове инвестират парите и достатъчно доходност получават тези пари.

"Трябва да стане ясно откъде ще дойдат парите за онези хора, които живеят по-дълго от средните разчетите. В момента няма такъв източник и трябва да се вземе решение, тъй като 2020 г. не е толкова далеч. Има няколко варианта - да се остави на всеки отделен човек дали веднага да изтегли парите си или да разполага с тях. Но тогава може да остане без втора пенсия и да стане с под минималната пенсия. Прекалено демократично решение", посочи Стоянова.

Петкова е доволна, че има замисляне по въпроса да се даде свобода на осигурените лица право сами да планират живота си след планиране със своите финанси. Тя не мисли, че демокрацията би била толкова много, ако човек иска сам да управлява парите си.

Чуйте целия коментар в следващото видео: