Сами да се разпореждаме с втората си пенсия, искат от пенсионните фондове

За хората с пожизнена пенсия, трябва да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване

26.04.2016 | 16:45 Редактор: Вероника Цветанова
Сами да се разпореждаме с втората си пенсия, искат от пенсионните фондове

Пенсионните фондове настояват клиентите им свободно да се разпореждат с втората си пенсия, заявиха от Асоциацията на дружествата за пенсионно осигуряване, съобщи "БНР".

Фондовете са категорични, че желаят да изплащат всички видове пенсии и дори клиентите им да изберат пожизнена втора пенсия, в закона да бъде уредено унаследяването й.

Възражението от страна на пенсионните дружества е срещу промените, предлагани от Министерството на финансите, според които парите за втора пенсия ще отиват в единен пул, пенсията ще се изплаща пожизнено и няма да се унаследява.

От Асоциацията на пенсионните фондове са категорични, че в закона задължително трябва да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да изберат дали искат да им се изплатят наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди. Според тях гражданите трябва да преценят дали искат да получават пожизнена пенсия, или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване. Те допълниха, че за хората, избрали да получават пожизнена пенсия, трябва да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване.

Пенсионните дружества подчертават, че поредните неясни промени, влошават инвестиционната среда у нас и с тях не се защитават правата на гражданите.