Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Делян Добрев: До четвъртък ще имаме по-ниски цени от американските централи

Либерализацията на енергийния пазар у нас – готова до лятото, обеща председателят на енергийната комисия в НС

06.04.2015 | 21:20 Редактор: Петко Трухчев
Делян Добрев: До четвъртък ще имаме по-ниски цени от американските централи

Преговорите с Марица Изток I и III за по-ниска цена на изкупуваната от НЕК енергия, ще завършат до края на седмицата. Очаква се държавата да договори по-ниски цени. Това обеща председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Според Добрев обвързването с цената на тока от американските централи не е свързано със строителството на VII блок на АЕЦ Козлодуй от Westinghouse. До момента американският енергиен гигант не е отговорил на призива на българското правителство да участва като инвеститор с дял от 49% в новия ядрен реактор. Добрев не изключи възможност държавата все пак да построи VII блок за своя сметка, но само ако намери финансов механизъм.

До лятото ще бъде приет закона за либерализацията на енергийния пазар у нас. До края на годината тя трябва да стане факт, обеща бившият енергиен министър. Тогава всеки потребител на електроенергия ще може да решава от кого да купува ток.

Още по темата

Добрев защити и новите цени на природния газ у нас, които КЕВР въведе от 1 април. На въпрос не е ли утвърдила Комисията изкуствено завишени цени, председателят на енергийната комисия в парламента изтъкна, че въпреки ниските цени на петрола, все пак доларът е поскъпнал осезаемо. Именно на тези два факта се базира формулата на енергийния регулатор за цената на природния газ.

Въпреки студените отношения в момента между София и Москва Добрев заяви, че все пак страната ни ще преговаря с Газпром за по-ниски цени на газовите доставки. По думите му България е в пълното право да иска намаление след като страни по-отдалечени от руските газови находища получават газ на по-ниска цена.

Държавата възнамерява да търси още инвеститори за проучване и разработване на газови находища за местен добив, допълни Добрев. За целта делегация на Министерството на енергетиката ще презентира възможностите за добив у нас на предстоящото през май международно газово изложение в Хюстън,САЩ.