По-евтин ток от US централите

До края на март ще са ясни параметрите

20.02.2015 | 14:31 Редактор: Ирина Георгиева
По-евтин ток от US централите

НК и американските централи  ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 подписаха меморандуми за разбирателство, които предвиждат дългосрочните договори за изкупуване на произведената от централите електроенергия да бъдат предоговорени и цените - намалени, пише Dnes.bg.

"Преди броени минути изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подписа меморандуми с двете "американски" централи в комплекса "Марица Изток". С документа нашите партньори се съгласяват, че преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия ще бъдат намалени, а НЕК от своя страна се ангажира да разплати просрочените си задължения към централите."  -  съобщи като един от най-важните резултати от първите 100 дни управление в енергетиката ресорният министър Теменужка Петкова.

Енергийният министър поясни, че окончателните разчети за намаляването на цените трябва да станат ясни до края на март и благодари на американските партньори за коректното отношение при водените преговори.

От своя страна, НЕК гарантира, че ще изплати просрочените задължения към тези инвеститори, които са в общ размер от 600 млн. лева, съобщи в отчета си енергийният министър Теменужка Петкова.

"Просрочените задължения на НЕК към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" са в размер на 600 млн. лева. Неполучавайки приходите си в пълна степен централите пък не се разплащат с доставчиците на въглища от "Мини Марица Изток" и в момента им дължат между 140 и 170 млн. лева. Така влизаме в омагьосания кръг на междуфирмената задлъжнялост, от който страдат всички." - илюстрира ситуацията Теменужка Петкова.

Преговорите с AES и КонтурГлобал бяха една от краткосрочните мерки на правителството, предприети за намаляване на дефицитите в енергетиката. Очакванията са конкретните параметри на споразумението да бъдат постигнати до края на март, като се анализират "различни варианти" и се търсят допирните точки.

Към този момент ЕК не се е произнесла дали договорите с централите представляват нерегламентирана държавна помощ, посочи още енергийният министър.

Петкова повтори, че само дълговете на НЕК надхвърлят 3,3 млрд. лева, а текущите задължения за 2014 година са в размер на 600 млн. лева.

"За никого не е тайна, че енергийният сектор е в дълбока криза", каза енергийният министър и допълни, че проблемите са се трупали в последните години. Част от тях са породени от политически, а не икономически мотивирани решения за сектора. Въпреки големите загуби не е обсъждано решение за разделяне на НЕК, допълни Петкова.

Енергийният министър отчете още, че в краткосрочен план правителството си постави задача да промени Закона за енергетиката, за да намали дефицитите. Текстовете бяха приети вчера по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика и те предвиждат изваждане на топлоцентралите, които не са високоефективни, от енергийния микс, надзор над енергийните предприятия, както и промяна в дейността и избора на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В своите приоритети правителството поставя и удължаването на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Петкова отчете, че процедурата върви по план, но "за пети блок няма резерв от време". Тя припомни, че са нужни 270 млн. евро за модернизиране на двата блока и удължаване на експлоатацията им. Досега са платени 190 млн. лева.

Енергийният министър допълни, че не се обсъжда идеята на председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев ядрената централа да не внася дивидент в бюджета, за да набере нужните средства за удължаване на срока за двата блока.

Работна група пък анализира акционерното споразумение за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“, като се подготвя и финансов модел за проекта.

В първите 100 дни на управление правителството е активизирало работата по газовите връзки като част от плановете за подсигуряване на газовите доставки. По отношение на връзката с Румъния, която е на най-напреднала фаза, се подготвя нова обществена поръчка за избор на изпълнител на довършителни работи. Припомняме, че тръбата под Дунав беше спукана и повече от година тя не може да бъде извадена и сменена.

Активирана е и работата по връзките с Гърция, Турция и Сърбия.

До края на 2015 година правителството ще направи всичко възможно и за пълната либерализация на енергийния пазар. В момента се прави избор за платформа на енергийна борса, уточни Петкова.

Сигурността на енергийните доставки също е един от основните приоритети в работата както на българското Министерство на енергетиката, така и на ЕС като цяло. В тази посока министър Петкова изтъкна стартирането на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ  в блоковете "Силистар" и "Терес" като сериозна стъпка към осигуряване на енергийна независимост. "Вече има интерес от големи компании в бранша", съобщи министър Петкова един от резултатите от неотдавнашното представяне на потенциала на двата блока по време на Международната петролна седмица в Лондон.

"Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави е важна предпоставка за осигуряване сигурност на доставките", посочи Теменужка Петкова и изтъкна приоритетното значение за правителството на интерконектора България-Гърция. Очаква се той да осигури възможност на нашата страна да получава газ от Азербайджан. "След като през последната година и половина по този проект почти нищо не е направено, ние изготвихме пътна карта за необходимите дейности и постигнахме съгласие с гръцките ни партньори до края на май да имаме финално инвестиционно решение", каза Петкова. По нейните думи този ангажимент е пряко свързан с българската договореност с азербайджанската компания СОКАР за годишни доставки от 1 млрд. куб. метра газ.

По отношение на интерконектора с Румъния бе изтъкнат възникнал технически проблем с полагането на тръбите по дъното на р. Дунав, пишат от ведомството. В момента предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител, който да ремонтира тръбите. Реализирането на връзката със Сърбия зависи от възможностите на западната ни съседка да осигури финансиране за нея. За интерконектора с Турция има създадена съвместна работна група, която прави предпроектно проучване, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Реалната либерализация на пазара на електроенергия до голяма степен ще реши проблемите в сектора, посочи още Петкова. По нейните думи в момента се работи върху избора на модел на пазара, който трябва да стартира до края на тази година.

България ще изгражда нови мощности в енергетиката само при доказана икономическа ефективност и без ангажиране на държавни гаранции – на този приоритет е подчинен прегледът на споразумението, сключено от правителството на Пламен Орешарски, с "Уестингхаус" за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". "Този преглед и финансовият модел, върху който също се работи, ще ни дадат отговор на въпросите дали е необходима такава мощност, ще се реализира ли тя и при какви условия", посочи още министър Петкова.