България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каролев: ДКЕВР да направи по-гъвкави условия за плащане на сметките за ток

Регулаторът не го прави обаче, защото това означава инвестиции, за които трябва да платят потребителите

20.02.2015 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Каролев: ДКЕВР да направи по-гъвкави условия за плащане на сметките за ток

Нужно е енергийният регулатор да направи по-гъвкави условия за заплащане на сметките за ток. Това мнение изказа икономистът Владимир Каролев в Сутрешния блок на България Он Ер. 

"Вместо да направи  някакви гъвкави опции, те направиха нещо друго - за да се отчита сметката всеки месец, това означава ЕРП-тата да пращат хора всеки месец, за да ги отчитат, а това са допълнително пари. Регулаторът не им одобрява тези пари и не се съгласява ЕРП-тата да инвестират в така наречените смартметъри, което автоматично ще премахне спора дали сметката е направена на време или не и всеки ще може да я види на смартфона." - обясни Каролев.

Енергийният регулатор не предприема стъпки към по-гъвкави условия, защото това означава инвестиции, а тях трябва да ги платят потребителите, допълни Каролев.

"Основните проблеми в сектора "Производство и разпределение на ток" са: Първо изключително агресивно в много малък период от време - 2007 - 2010 година в България бяха инсталирани със съгласието на два поредни парламента и две поредни правителства много повече фотоволтаици малко над 1000 мегавата, малко повече отколкото ни трябва, за да изпълним Директивата за 16% от крайното потребление на енергия в България от възобновяеми източници, но фотоволтаиците не са единствените възобновяеми източници."

Вторият проблем са така наречените когенерации, коментира Каролев.

"Директивата тук - ако някой дойде от ЕС, за да ни провери, ще има големи глоби и ще трябва да плащаме и да връщаме пари." - прогнозира Каролев.

Чуйте коментара на Владимир Каролев за промените в закона за Енергетиката в следващия видео материал: