Избори 2 в 1: Защо партиите нямат идеология и липсва национална доктрина?

Кампанията е вяла, младите губят интерес, смятат проф. Христо Матанов и Петьо Блъсков

20.05.2024 | 20:22 Редактор: Вяра Димова

В настоящата предизборна кампания няма нищо ново, с разликата, че сега е "малко вяла, а младите са аполитични". Това заяви историкът проф. Христо Матанов в "Денят ON AIR".

Журналистът Петьо Блъсков припомни скандалите през последните месеци и излезлите записи, като посочи, че нито един от тях не е получил автентично доказване от експерти.

"Ако не получи, то трябва да бъдат определени като клюки. Нищо повече. Тайната стратегическа игра на българските политици, които имат смелостта да се наричат класа, е постепенно да отвращават публиката от себе си. Това им носи добър дивидент. Знаят, че това е инструмент, който работи - ниска избирателна активност, определени твърди ядра, избират си се същите", уточни журналистът.

Според Блъсков е вероятно за кратко да има кабинет след изборите. 

"Ще видим по-динамична ситуация след тези избори. Няма как да бъдат преодолени най-силните, за да дойдат по-слабите, но ще има динамика", прогнозира още Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Матанов изрази мнение, че очакванията вече са да няма пълен мандат на правителствата.

"Сегашният политически елит няма това самочувствие, каквото са имали политиците от едно време.  Не са поели самостоятелен път на развитие", анализира проф. Матанов.

Партиите нямат идеология, смята Блъсков: "Съкращават леви, десни и центристи, а всъщност всички правят едно и също".

Събеседникът му е категоричен, че за национална доктрина вече е късно.

"Сръбската национална доктрина е правена преди повече 180 години, гръцката също. Съгласен съм, че партиите нямат политическа идеология", заяви проф. Матанов.

При полагането на своята клетва за президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова произнесе името на страната само като Македония, вместо Северна Македония. Първите действия на новия президент станаха повод за остра реакция.

"Тя даде предизборно обещание да не нарича Северна Македония така, а да я нарича Македония, т.е. да денонсира договора с Гърция. Договорът с България отдавна е денонсиран. Тя трябва да знае, че това са международни договори и трябва да се спазват", обясни още проф. Матанов.

Гостите засегнаха и темата със Симеоновския лифт. По думите на Блъсков не се говори за генезиса на скандала. "Проблемът е заровен в Плана за управление на Витоша и в един Закон за горите", подчерта той.

Относно напрежението в БПЦ проф. Матанов е на мнение, че има лобита, които не излизат на повърхността, за разлика от политическите такива.

Гледайте целия разговор във видеото.