Атанас Тасев: Договорите с американските централи не се атакуват, където трябва

Енергийният експерт очаква да има промени, но предупреди да няма свръхочаквания

01.04.2015 | 20:31 Редактор: Мариета Иванова
Атанас Тасев: Договорите с американските централи не се атакуват, където трябва

Договорите с американските централи - ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3", не се атакуват, където трябва, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев енергийният експерт Атанас Тасев. По този повод той посочи, че трябва да се даде отговор на въпроса как цените, които са заложени при подписването на 15-годишните договори през 2001, сега са в пъти по-големи.

Експертът също така подчерта, че в началото на преговорите за промяна на договорите се оказало, че НЕК дължи 600 млн. Той допълни, че впоследствие около 250 млн. са били възстановени  и попита: „Как стои НЕК на масата на преговорите при условие, че има задължения?”

Според Тасев „очевидно ще се стигне до нещо, но не бива да имаме свръх очаквания” и предупреди, че „става въпрос за много пари”.

Той не изключи за покриване на дефицитите в системата „да се наложи да се прибегне до най- лесната, но непопулярна мярка- да се коригира нагоре цената за битовите потребители”.

По отношение на забоксувалото споразумение с Уестингхаус  за VII блок на АЕЦ „Козлодуй” енергийният експерт подчерта, че не бива да се забравя, че при първоначалното сключване на договора „имаше условие компанията майка-Toshiba, да участва с около 30% във финансирането като стоков кредит и впоследствие с оттегли”.