Николов: Предприетите мерки в енергетиката могат да овладеят дефицитите в системата

Правителството предприе пакет от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки

26.02.2015 | 16:17 Редактор: Ирина Георгиева

Предприетите мерки в енергийния сектор са правилният път за овладяване на финансовия дефицит в енергийната система. С тях ние поставяме основите за успешното развитие на отрасъла и няма да спрем с реформите до тук. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на кръгла маса "Енергетиката на България - проблеми, предложения/инициативи, търсене на решения". 

"Осъзнавайки тежкото състояние на енергийния отрасъл и защитавайки интересите на българските енергетици и потребителите, правителството предприе пакет от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки." - поясни заместник-министър Николов.

Като част от тях той посочи предоговарянето на условията по дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" и промените в Закона за енергетиката.

"Преговорите с двете американски централи са сред най-важните стъпки, които предприехме, за излизане от "омагьосания кръг" на междуфирмената задлъжнялост в енергийния сектор." - заяви Николай Николов.

На 20 февруари бе подписан Меморандум за разбирателство между НЕК от една страна и  ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" от друга. С документа двете американски централи поеха ангажимент за намаляване преференциалните цени на изкупуваната от тях електроенергия. НЕК от своя страна се ангажира да разплати просрочените си задължения към централите, които са в размер на около 600 млн. лева. Това ще даде възможност на централите да се разплатят с доставчиците на въглища от "Мини Марица Изток", което пък от своя страна ще осигури ритмично изплащане на заплатите на миньорите.

Към момента задълженията на двете централи към държавните мини са над 140 млн. лева. По думите на заместник-министър Николов до края на месец март се очаква преговорите с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" да бъдат финализирани.

"Всички участници в енергийната система следва също да проявят разбиране, за да се гарантира необходимата стабилност на българската енергетика по отношение на овладяването на текущия дефицит." - категоричен бе Николов.

В рамките на дискусията заместник-министърът представи част от промените в Закона за енергетиката, които се обсъждат на второ четене в НС. Едно от тях е да се ограничи изкупуването на електроенергия на централи, работещи на биомаса, както и техните преференциални цени и стимули. Друго предложение е свързано с ограничаването на дела на заводските централи, които не произвеждат по високо ефективен начин, в общия микс на НЕК.

"Резултатът от тази мярка ще бъде свиване на текушия дефицит с около 100-150 милиона лв. годишно." - каза зам.-министър Николов.

Той обясни, че, наред с това, преференциалните цени и стимулите по Закона за енергията от възобновяемите източници няма да се прилагат вече за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, които са въведени в експлоатация след влизането в сила на промените в Закона.  

"Това е сериозна крачка към минимизирането на дефицита в Националната електрическа компания и спирането на "финансовите течове" в системата." - категоричен бе Николов.