Христо Казанджиев: Общите действия на ЕС за енергетиката целят развитие на конкуренцията

Очаквам да започне мониторинг на дейността на отделните правителства под егидата на ЕС, коментира енергийният експерт

26.02.2015 | 11:12 Редактор: Мариета Иванова
Христо Казанджиев: Общите действия на ЕС за енергетиката целят развитие на конкуренцията

Общите действия на ЕС по отношение на Енергийния съюз на Общността имат за цел да развият конкуренцията, стана ясно от думите на енергийния експерт Христо Казанджиев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.

„Идеята е да се повиши конкуренцията в целия европейски пазар с развитието на междусистемните връзки и развитието на коридорите на юг и на запад. Това е всъщност идеята и тя беше обявена с акцент върху Югоизточна Европа“, коментира Казанджиев.

Припомняме, че преди ден- на 25 февруари, Европейската комисия прие на седмичното си заседание стратегията за енергийния съюз.

Заместник-председателят на ЕК и комисар по енергетиката Марош Шефчович обяви 25 февруари за рождената дата на енергийния съюз. Според него тази стъпка е най-амбициозното действие в областта на енергетиката от основаването на общоевропейската структура.

Христо Казанджиев коментира, че направените заявления за общия Енергиен съюз са били политическите стъпки, които „доведат до съответната конкретика“. Той посочи, че очаква да започне монтиторинг на дейността е енергетиката на отделните правителства под егидата на ЕС.