Трайчо Трайков: Общият енергиен пазар на ЕС е без алтернатива

Либерализацията на пазара у нас дава по-голяма гаранция за конкурентното формиране на цените, коментира бившият енергиен министър

24.02.2015 | 09:53 Редактор: Мариета Иванова
 Трайчо Трайков: Общият енергиен пазар на ЕС е без алтернатива

Общият енергиен пазар е без алтернатива за Европейския съюз, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Трайчо Трайков. - „Все пак това е съюз, който възникна въз основа на европейското споразумение за въглищата и стоманата и най-логичното нещо е, когато представляваме една общност от 500 млн. души-най-големият икономически блок в света, е да имаме и обща политика, да имаме мащаб за преговори с трети страни по енергийни проекти“, коментира Трайков.

Той подчерта, че досега причината това да не се случва са нагласите на големите страни, както и на някои от по-малките в ЕС, че могат да гарантират интересите си въз основата на  двустранни преговори с трети страни. Сега обаче, има обща позиция, че „говоренето с един общ глас може да гарантира най-добрите цени, най-добрите условия за европейските потребители“, стана ясно от думите на Трайков. Той изрази надежда, че и по-големите страни в ЕС ще се съобразят и ще бъдат склонни на отстъпки при бъдещи общи преговори.

Трайков коментира и темата за либерализацията на енергийния пазар и планираните руски енергийни проекти към България и Турция.

„Вярно е, че една част от „Южен поток“ щеше да бъде предназначена за растящото потребление в Турция, но едва ли е необходимо да се инвестират 20 млрд. в нов газопровод, тъй като има резерви и в „Син поток“ и в съществуващото трасе през Украйна, Румъния и България,“ заяви Трайков.

По думите му клиентът ще реши кой проект има бъдеще.

По отношение на либерализацията на енергийния пазар Трайков подчерта, че на теория тя е факт от 2007 година за бизнес потребителите.

Още по темата

„Всички бизнес потребители дори и най-малките на ниско напрежение са на свободен пазар. Необходимо е да бъдат изработени достатъчно ясни правила за функционирането на този пазар.  Те са свързани с технически въпроси – като балансиране на заявките на отделните потребители, обединяването им в групи и т.н. Това е, което трябва да бъде направено,“ коментира Трайков и подчерта, че момента само битовите потребители остават на регулирания енергиен пазар.
Той уточни, че либерализацията на пазара не означава задължително по-ниски или по-високи сметки за ток.

„Първо либерализацията касае тази част от сметките, които се формират от доставчика на енергия, т.е. от печалбата на този, който купува енергия, плаща на мрежовите оператори по регулирани, определени цени и я предава на потребителя. Това е все пак сравнително малка част от цената и дали доставчиците ще проявят интерес към това да продават на битовите потребители, дали ще изготвят атрактивни пакети за тях, дали ще им излязат сметки е отделен въпрос. Не означава автоматично нито поскъпване, нито поевтиняване, но дава по-голяма гаранция, че цената са формира в по-голяма степен въз основа на конкурентна ситуация на пазара, а не според приумиците на някого,“ посочи още Трайков.

Той подчерта, че към момента има принципно съгласие за намаляване на цените на тока, но и, че не могат да се правят изчисления тъй като не е ясно колкото точно ще бъде.