Митов: Българското правителство дава ясни сигнали за готовност за реформи

Външният министър е уверил посланиците на страните-членки на ЕС, че страната ни е предвидим партньор

02.02.2015 | 15:19 Редактор: Мариета Иванова
Митов: Българското правителство дава ясни сигнали за готовност за реформи

Българското правителство дава ясни и категорични сигнали за готовност за реформи, за политическа стабилност и връща доверието на международните партньори. Това е заявил външният министър Даниел Митов по време на работна среща с посланиците на държавите-членки в ЕС в България. Поканата е била отправена от посланика на Латвия Илгварс Клава. На срещата бяха обсъдени редица въпроси от международния дневен ред като конфликтът в Украйна, ситуацията в Близкия изток, Западните Балкани и регионалната сигурност, икономическите предизвикателства пред ЕС, Европейският енергиен съюз и др., информират от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министър Митов е уверил посланиците, че България е предвидим, надежден и лоялен съюзник.

Участниците в срещата се обединили около мнението, че само спазването на споразуменията от Минск могат да доведат до деескалация на конфликта в Украйна, както и че само единен и сплотен ЕС може да посрещне новите предизвикателства. Европейските дипломати дискутираха изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, като министър Митов е подчертал необходимостта от модернизиране на българските въоръжените сили, за да станат оперативно съвместими с тези на Алианса.

Министърът е  информирал още събеседниците си за силния миграционен натиск към България и се е обърнал към посланиците за подкрепа и съдействие. Той е изразил надежда, че страните от ЕС си дават сметка какви усилия полага България за защита на външните граници на Съюза – „нещо, с което страната ни се справя безупречно“, подчерта Митов.

На въпрос за регионалното сътрудничество българският министър е коментирал, че за България то е ключов инструмент за сигурността и стабилността на региона. Той е потвърдил   българските позиции за членството на страните от Западните Балкани в ЕС и е изтъкнал, че тяхната европейска перспектива няма алтернатива.

Министър Митов е повдигнал и на въпроса за енергийната сигурност и е посочил, че един от основните й елементи е изграждането на Европейския енергиен съюз – въпрос, който за България е от стратегическа важност. Той  е подчертал, че изграждането на интерконекторните газови връзки със съседните държави е ключов приоритет.

„Нашият национален интерес сега налага да привлечем  инвестиции, да гарантираме доставките и разпределението, както и да изградим интерконекторните връзки с Гърция и Румъния”, каза Митов.

В заключение министърът е благодарил на ЕК и страните-членки за кредита на доверие към правителството, даден в последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка и е  уверил посланиците, че България ще продължи на работи за реализацията на необходимите реформи.