Съдия Нели Куцкова умерен оптимист за реформата в съдебната система

Експертен поглед отвътре към правораздавателната система след "мекия" тон на поредния евродоклад

31.01.2015 | 22:00 Редактор: Кармелита Тонева
Съдия Нели Куцкова умерен оптимист за реформата в съдебната система

Кои са болезнените казуси в системата, която стана обект на поредните еврокритики, макар и не толкова остри, според тези към които са отправени - прочит на казаното в 13 поред мониторингов доклад на Брюксел от януари 2015 върху областите правосъдие и вътрешни работи, който показва, че правовата държава не се получава в България, а организираната престъпност и корупцията са все така непобедими.

ЕК представи докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

В доклада на Европейската комисия се посочва, че България е постигнала известен напредък, но въпреки това той не е достатъчен. Развитието все още е крехко, а общественото доверие е подкопано.

Отбелязва се, че от последния доклад от юли 2012 г. България е постигнала напредък в подобряване на процедурите за назначаване. Посочват се и други полезни управленски стъпки, предприети в прокуратурата и съдебната власт.
Доверието обаче е подкопано заради бягството на лидери на организираната престъпност от правосъдната система, както и поредица разкрития за политически влияния в съдебната система.

По повод публикуването на доклада заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева заяви, че с него ЕК отчита политическата несигурност през последната година и половина, която е забавила реформите в България, в това число и в съдебната система.

Анализ на оправдателната присъда за Цветанов по обвиненията за масово подслушване, както и на избора на председател на Върховния касационен съд - пред журналистката Светла Петрова в предаването Полиграф по телевизия Bulgaria On Air говори съдия Нели Куцкова, бивш председател. на Съюза на съдиите в България, както и бивш председател на Висшия съдебен съвет.