Димитър Марков: Прилагането на спешни мерки в правосъдието трябва да се прекрати

Обществото не вярва, че българските власти сами могат да се справят с нужните реформи, коментира правният експерт

02.02.2015 | 10:05 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Марков: Прилагането на спешни мерки в правосъдието трябва да се прекрати

Практиката на прилагане на спешни мерки в правосъдната система с цел удовлетворяване на Брюксел трябва да бъде прекратена, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air правният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков.  

„Подобно нещо имаше точно преди една година с кабинета на г-н Орешарски- знаем, точно около Коледно-новогодишните празници имаше един устрем на предишния правосъден министър г-жа Златанова, като се вкара един проект за нов Наказателен кодекс в парламента. В момента, в който този проект намери мястото си в доклада на Брюксел, той остана точно във фазата, в която беше към датата на доклада,“ посочи Марков.

В този смисъл той подчерта, че „спешни мерки са необходими, категорично, тъй като забавянето е критично и може да се окаже и фатално,“ но не и с цел да се удовлетворят исканията на Брюксел и да се смекчи тона - „не е това целта и на реформата в България“.

Експертът подчерта още, че общественото мнение е много важно за това какво се случва в българската правосъдна система.  - „Не случайно и сега за първи път докладът на ЕК беше предхождан и от едно изследване на общественото мнение, направено чрез техния инструмент- Евробарометър, което показа една изключително висока подкрепа за продължаване на мониторинга. Това трябва да се чете като изключително ниско доверие  в способността на българските власти да се справят сами с реформата и, че  българското общество вижда в ЕК необходимия инструмент за натиск, без който реформите, като че ли няма да се случат“, коментира Марков.