Финансовата стабилност е приоритет за правителството в сектор "Енергетика"

В момента налягането на входа на българската газопреносна система е нормално

24.02.2015 | 17:19 Редактор: Ирина Георгиева
Финансовата стабилност е приоритет за правителството в сектор

Осигуряване на финансова стабилност е водещ приоритет на правителството в сектор "Енергетика", коментират от ведомството. Големите енергийни проекти ще бъдат продължени само при пълно съответствие с европейското законодателство и доказване на икономическата им ефективност.

За гарантиране на енергийна независимост правителството ще работи за изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави и ще подкрепя разработването на собствени енергийни ресурси. България подкрепя и ще участва в създаването на Европейски енергиен съюз.

Създаденият в Министерството на енергетиката ведомствен щаб следи ежедневно доставките на природен газ, разполагаемите количества в хранилището в Чирен и при необходимост предлага решения, информираха от Министерството на енергетиката във връзка с отправени въпроси от медиите за евентуално намаляване на доставките на природен газ.

Към 24 февруари 2015 г. в газохранилището в Чирен са на разположение 246.689 млн. куб. метра газ. Това количество е достатъчно за покриване на потреблението в страната при евентуално спиране на доставките за период до три месеца при въвеждане на определени ограничения. В момента налягането на входа на българската газопреносна система е нормално.