Антон Иванов: От цените на тока зависи как ще се разпредели плащането на дълга на НЕК

С промените в КЕВР очаквам да се върне доверието в сектора, коментира той

26.03.2015 | 12:32 Редактор: Мариета Иванова
Антон Иванов: От цените на тока зависи как ще се разпредели плащането на дълга на НЕК

От цените на тока зависи как ще бъде разпределена сметката по покриването на дълга на НЕК, стана ясно от думите на енергийния експерт Антон Иванов в ефира на Bulgaria On Air.

Той подчерта, че въпросът за привличане на финансов ресурс в сектора за попълване на дупката в НЕК е много важен.
„Това може да се се случи като има устойчивост в сектора и е ясно как той ще може да бъде възстановен“, коментира Иванов, като подчерта, че този въпрос е свързан с регулаторния орган.

Енергийният експерт подчерта, че има различни модели, които биха могли да позволят това финансиране да се случи, но и че от изключителна важност е да бъде възстановено доверието в сектора.

„Най-нормалният начин е, това да стане чрез банково кредитиране. Но компанията е в много тежко състояние и аз се съмнявам, това да се случи. По-логично е българска банка, която има отговорности за структурно поддържане, да осигури финансирането“, коментира Иванов, като подчерта, че това зависи и от ценовото регулиране.

От цената на електроенергията зависи как ще се разпредели сметката по покриване на задълженията на НЕК, стана ясно от думите на енергийния експерт и какъв дял ще се падне на държавата, и какъв на потребителите.

Антон Иванов подчерта, че се надява функционалните и структурни промени в КЕВР да доведат до промени в сектора и най-вече до връщане на доверието.

Цялото интервю вижте от видео файла.